Nikako da skupimo hrabrost za reforme

Objavljeno: 20.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Aranžman „iz predostrožnosti” koji Srbija ima s Međunarodnim monetarnim fondom „zamrznut” je jer Vlada u Beogradu nije bila spremna da preduzme reformske korake koje je MMF smatrao nužnim za očuvanje ekonomske stabilnosti zemlje.

Sudeći po pismu s preporukama koje je Vladi Srbije poslato iz sedišta ove međunarodne finansijske institucije u Vašingtonu, a čiji su sadržaj objavili mediji, naše vlasti nisu bile spremne, barem ne pre izbora, da povećaju porez na dodatu vrednost i smanje subvencije privredi i masu plata koje se isplaćuju iz državnog budžeta.

Bez tih poteza, MMF očigledno nije bio spreman da nastavi sprovođenje aranžmana „iz predostrožnosti„. Tako je Vlada „uprskala” pomoć koju je sama tražila od MMF-a kad mu je predložila ulazak u novi finansijski aranžman. Pomoć je tražena da bi se podigao kredibilitet zemlje kod finansijskih i drugih investitora u kriznim vremenima, a sada smo, izgleda, sami priznali da takav kredibilitet i ne zaslužujemo.

Treba podsetiti i na to da je Vlada sama, pre dve godine, tokom prethodnog aranžmana, i MMF-u i javnosti obećala da će hrabro ući u reformu uprave i javnih finansija. Ipak, očigledno je procenjeno da to u krizi i nije baš politički korisno, a sada je, nekoliko meseci pred izbore, takav utisak svakako pojačan. Tako su reforme ponovo ostavljene nekoj budućoj vladi, ali je veliko pitanje da li će ovde iko ikada imati hrabrosti da napravi rezove koji jesu bolni ali nam bez njih preti scenario sličan grčkom.

Osim povećanja PDV-a i smanjenja mase plata i subvencija, MMF je Vladi Srbije sugerisao i podizanje starosne granice za odlazak u penziju. Poreska reforma bi takođe podrazumevala i smanjenje poreza na dobit i dohodak, a povećanje carina i akciza. Kako se navodi, tako bi se smanjio deficit budžeta, podigla konkurentnost izvoznog sektora, stimulisalo zapošljavanje i smanjila siva ekonomija. Reforma je potrebna i da bi obezbedili efikasniji, fer i održiv penzijski sistem, navodi se u preporuci.

Misija MMF-a objašnjava da bi s ovakvim penzijskim sistemom Srbija imala dve opcije: ili da smanji penzije ili da podigne starosnu granicu i poveća broj radnika. U MMF-u smatraju da je druga opcija poželjnija jer bi u suprotnom naša zemlja morala da spusti penzije na društveno neprihvatljiv nivo.

MMF je naveo i da je Vlada Srbije u 2011. prekoračila dozvoljenu potrošnju u budžetu i da je dozvoljeni deficit u državnom budžetu prekoračen pet milijardi dinara.

Misija MMF-a ponovo će doći u Srbiju posle formiranja nove vlade Srbije, nakon što je nedavno sa Srbijom zamrzla kreditni aranžman „iz predostrožnosti„. Za nastavak aranžmana, MMF traži postizanje dogovora o rebalansu budžeta Srbije za 2012, uvajanje srednjoročnog programa koji bi smanjio zaduženost Srbije, kao i ubrzanje strukturnih reformi. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana