Na dobošu i tržni centri i paradajz

Objavljeno: 20.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Dnevnik

O tome koliko istinita rečenica da je kriza najviše pogodila sektor malog i srednjeg biznisa, može se uveriti svako ko detaljnije pogleda sajt Doboš.

Tu banke i lizing kompanije oglašavaju prodaju vozila i nekretnina koje su oduzele zbog neizmirenih obaveza. Ponuda je svakog dana sve veća, a nakon malo studioznijeg praćenja Doboša svako se zapita šta je to što se može raditi u Srbiji a da se isplati.

Mašina za proizvodnju boca za PET-ambalažu nudi se po 391.000 evra – prodaje je Unikredit banka pa je očigledno da klijent nije ispunio obaveze. Građevinska industrija je odavno u krizi pa je to i jedan od razloga što na doboš ide hidraulični građevinski kran.
Pireus lizing ga je nudio po 37.432 evra, a može i na kredit od 60 meseci uz ratu od 1.127 evra. Građevinska delatnost može se lepo dopuniti uz budložer koji prodaje Rajfajzen lizing po 54.000 evra.

Izgleda da nije lako poslovati ni u drugim branšama. Na prodaju se nudi linija za mlevenje krem mase po 6.000 evra, a prodaje je Hipo Alpe-Adrija lizing. Ista kuća nudi i uređaj za utiskivanje klipsni po 3.000 evra zbog toga što obaveze nije ispunila „Fadipova„ alatnica iz Bečeja. Oni nude i mašinu za doziranje paradajz pirea a cena je 9.200 evra. Pakericu prodaje EFG lizing uz cenu od 25.000 evra.

Pored svih mašina i delova opreme stoji i informacija da u cenu nije uračunat porez na dodatu vrednost. Zato zainteresovani kupac mora da računa na dodatak od 18 procenata na tu cenu. Za sve ponude predviđeno je nadmetanje, ali s obzirom na to da su neki od njih već mesecima u ponudi, izgleda da onih spremnih da na licitacijama odgovore na pitanje „Ko da više?„ baš i nema.

Teško je i proceniti gde je oprema jer je rubrika „lokacija„ često prazna. Kad god mogu, banke i lizing kuće u čijem su se nevoljnom vlasništvu našli ovi predmeti smeste ih na svoj parking ili u halu. Ali često to nije moguće pa oni ostaju kod prvog gazde dok ne nađu novog vlasnika.

Uz opremu, odlična je i ponuda poslovnog prostora. Unikredit banka nudi halu za proizvodnju i preradu metala. Lokacija je Stara Pazova, a cena 451.000 evra. Rajfajzen banka prodaje za 118.000 evra nekadašnji salon nameštaja u Zrenjaninu.

Svi veliki gradovi prepuni su praznih lokala a ni periferija ne zaostaje.

Tako Vojvođanska banka nudi na prodaju sedam lokala u Veterniku a cena za sve je 52.362 evra. Ista kuća prodaje i stambeno-poslovnu zgradu u Subotici po 304.793 evra. Ali izgleda da se otimačina kupaca ne očekuje pa se u istoj ponudi navodi da će na drugom nadmetanju cena biti 30 odsto niža.

Za pojedine objekte su silom vlasnici odmah znali da interesovanje neće biti veliko. Mlin u Irigu Sosijete ženeral banka prodaje pogodbom. Ista sudbina i uslovi zadesili su i mlin u Pančevu, a prodavac je Folks banka. Ukupno dva vinograda i isto toliko njiva u Futogu nudi Prokredit banka. Ko će se pogoditi, ostaje da se vidi, tek, u opisu podataka kaže se da u blizini nema deponija, zagađivača kao i da nema opasnosti od polava. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana