Nemački predsednik podneo ostavku

Objavljeno: 17.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Bankamagazin

U samo četiri minuta obraćanja javnosti nemački predsednik Christian Wulff podneo je ostavku.

- Razvoj događaja proteklih nekoliko dana i sedmica pokazali su da je poverenje nemačkog naroda u mene, a kroz to i moj uticaj, teško narušen.  Zbog tog razloga za mene više nije moguće obavljati dužnosti predsednika u domovini i inostranstvu - rekao je Wulff. 

Nemačka opozicija jutros je zatražila od Wulffa da se povuče nakon što je državno tužilaštvo iz Hannovera od parlamenta zatražilo ukidanje imuniteta predsedniku kako bi protiv njega mogla da se otvoriti istraga za zloupotrebu vlasti i protivpravno sticanje imovinske koristi u vreme dok je bio predsednik vlade Donje Saske.

Wulff se našao usred korupcijskog skandala nakon što su u javnost procurile informacije o spornom kreditu, automobilima, skupocenim, a neplaćenim putovanjima, kao i "bogatim prijateljima" koji su plaćali Wulffove račune.

Kredit u iznosu od pola miliona evra Wulff je tajno uzeo po privilegiranim uslovima od supruge jednog uticajnog poslovnog čoveka, u vreme dok je bio na čelu vlade Donje Saske u Hannoveru.

 Kancelarka Angela Merkel otkazala je najavljen put u Italiju i razgovore s premijerom Mariom Montijem i obratila se nemačkoj javnosti što su nemački mediji uživo prenosili.

Kancelarka je najavila da će stranke vladajuće koalicije, demokršćanski CDU i CSU te liberalni FDP sprovesti unutarstranačke konsultacije o mogućem kandidatu za Wulffovog naslednika, a potom pokušati da postigne konsenzus sa strankama levog centra u nemačkom parlamentu kako bi se usuglasili o predlaganju jednog zajedničkog kandidata.

Nemački mediji ocenjuju da su mogući kandidati vanstranački aktivist za ljudska prava iz bivše istočne Nemačke Joachim Gauck, ministar obrane Thomas de Maisiere, ministar rada Ursula von der Leyden kao i ministar finansija Wolfgang Schaeuble, iako napominju da bi njegov eventualni odlazak iz vlade usred krize evrozone bio možda pretežak udarac vladajućoj koaliciji. 


 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana