Centralne banke evrozone pokrenule zamenu grčkih obveznica

Objavljeno: 17.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Die Welt, Bankamagazin

Centralne banke evrozone počele su sa zamenom grčkih obveznica u njihovom posedu za druge grčke obveznice u želji da ostvare dobit kojom bi pomogle Grčkoj, pišu nemački mediji. 

Pozivajući se na upućene izvore, Die Welt piše da su ECB i Centralne banke evrozone pokrenule program zamene grčkih obveznica po nominalnoj vrednosti od oko 50 milijardi evra, koje su po nižoj ceni kupili na tržištu u razdoblju od početka 2010.

Dobit ostvarenu tom tehničkom transakcijom ECB će distribuirati svim članicama evrozone i time omogućiti da ta sredstva na kraju pomognu prezaduženoj Grčkoj, navodi nemački dnevnik.

Program zamene mora biti okončan do ponedeljka, piše Die Welt.

Tim je programom ECB-u, kojem je evropskim sporazumima inače zabranjeno direktno finansirati zemlje evrozone, omogućeno učestvovanje u pomoći Grčkoj koja muku muči kako bi izbegla bankrot pod velikim teretom dugova od 350 milijardi evra.  

Evropska centralna banka (ECB) odbila je da komentariše napise nemačkog dnevnog tvlista Die Welta.  

Čelnik ECB-a Mario Draghi prošle sedmice istrajao je u tome da ECB neće delimično otpisati grčke državne obveznice iz svoga portfelja u sklopu sporazuma o grčkom dugu jer bi to bilo u suprotnosti sa njenim statusom. Poručio je ipak da bi ECB možda mogla da deo svoje dobiti distribuira zemljama članicama. 


 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana