Sirtaki svira i pred našim vratima?

Objavljeno: 14.02.2012


Vesti izvor: Kamatica

Država i dalje vodi opasnu i tvrdoglavu igru odbijanja da poveća poreze i igra se brojkama, tvrdeći da nismo prezadužena država. Suština je, međutim, u tome da su dugovi države, građana i privrede dostigli 80 odsto bruto domaćeg proizvoda što je izuzetno opasno jer nije bitno da li kredite treba da varaća Vlada, građani ili privreda.

Svi moramo da zaradimo od onoga što proizvedemo, a ako smo 80 odsto toga dužni, krajnje je vreme da neko preuzme odgovornost i povuče poteze koji su nepopularni ali se moraju povući.

Tako je jedan od glavnih protivnika poreske reforme – koju je još 2008. godine predlagala tadašnja ministarka finansija Diana Dragutinović a koja je podrazumeva povećanje poreza a ne uzimanje kredita – tadašnji ministar ekonomije Mlađan Dinkić sada ocenio da se u Srbiji, bez ozbiljne poreske reforme i „uz stanje u javnim finansijama kakvo je sada”, može za četiri-pet godina dogoditi „grčki scenario”.

– Grčka ima nivo javnog duga od preko 120 posto, a Srbija oko 80 odsto, ukoliko se uračuna i privatni dug. To su vrlo opasne cifre. To se može smanjiti uvođenjem reda u državi, smanjenjem budžetskog deficita – rekao je Dinkić, ali nije precizirao šta pod tim podrazumeva već se zaustavio na ocenama da treba pomoći zanatlijama, malim i srednjim preduzećima da se porez na dodatu vrednost plaća tek kada se roba naplati. Treba uvesti elektronsku upravu gde god je to moguće, naravno i smanjiti ogroman birokratski aparat. Tu je i muzički dinar, traži se da se on za zanatlije ukine, a za ostale smanji.

Saradnik beogradskog Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović malo je veći pesimista od Dinkića jer je prošle nedelje prognozirao da bi Srbija, ako nastavi da se ubrzano zadužuje, već u 2013. godini mogla doći u poziciju u kojoj je Grčka.

– Srbija se galopirajuće približava igranju grčkog sirtakija na otvorenom prostoru
– rekao je Đogović na konferenciji za novinare, ocenjujući da će Srbija preći u visokozadužene zemlje.

On smatra da je teško očekivati zaustavljanje trenda ubrzanog zaduživanja Srbije, bez obzira na dogovore s Međunarodnim monetarnim fondom.

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković izjavio je da je Srbiji potrebna sveobuhvatna poreska reforma koju ne treba svesti samo na povećanje PDV-a.

Vučković je ukazao na to da će reforma javnog sektora i poreska reforma, po svoj prilici, biti jedan od koraka koji će verovatno naredna vlada morati da razmotri i primeni. On smatra i da država treba da pruži jasne dokaze da je učinila sve što je u njenoj moći da smanji javne rashode.

– Država treba da štedi na svaki mogući način. To će značiti i neke nepopularne poteze iz ugla državnog sektora – verovatno eleminisanje nekih nepotrebnih institutucija, razmatranje zaposlenosti na različitim sektorima države, reformu obrazovanja, zdravstva, penzijskog sistema... Sve su to koraci koji treba da daju efekat, pre svega na duži rok
– rekao je Vučković.

– S druge strane, da bismo privredi dali određeni podstrek i omogućili da diše i pored povećanja PDV-a, treba razmatrati i smanjeno opterećenje rada. Tako bi se, na jednoj strani, privreda indirektno više opteretila kroz povećanje PDV-a, ali bi joj bio ostavljen prostor za manje opterećenje inputa u proizvodnji, pre svega rada.

Po Vučkoviću, treba razmišljati i o porastu poreza na imovinu, odnosno da bude donet paket dobro osmišljenih mera pa bi tada javnost, uvažavajući činjenicu da i neki nepopularni potezi moraju da budu povučeni, na kraju mogla prihvatiti i neke „bolne” mere. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana