Uterivači silom naplaćuju bankarske dugove

Objavljeno: 14.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Banke su do prošle godine sve češće koristile usluge agencija za naplatu potraživanja kako bi naplatile dugovanja od svojih klijenata.

Zakonom o zaštiti finansijskih usluga bankama je od 5. decembra prošle godine onemogućeno da kredite građana prodaju specijalizovanim agencijama za uterivanje dugova.

 Međutim, nezaštićeni su oni građani kojima su banke pre tog datuma već prodale dugove. Oni tvrde da se agencije služe prisilom, pretnjama, ucenama. 

Građani se žale da ih agenti zovu telefonom, prete im, ucenjuju, šalju pismena obaveštenja u kojima ih opominju da moraju da plate mnogo veći iznos od onoga koji su dugovali banci, da će platiti još više ako odmah ne izmire dug, a idu i dotle da se o njima raspituju po komšiluku. 

- Ono što je veoma bitno jeste činjenica da otkupac potraživanja, bez obzira na to o kome se radi, ne može menjati uslove potraživanja ukoliko bi takva izmena dovela dužnika u nepovoljniju poziciju u odnosu na uslove koji su predviđeni ugovorom koji je taj dužnik zaključio sa matičnom bankom -  više puta su isticali u NBS. 

Novi zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga propisuje, da banke dugove koje ne mogu da naplate mogu da prodaju samo drugim bankama. Bankari će i dalje moći da angažuju treće lice da u njihovo ime naplate dug za proviziju od najčešće 1,5 odsto.




 

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana