Grčka pod `diktaturom` trojke

Objavljeno: 14.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Glas Rusije

Grčki parlament prihvatio je ultimatum trojke – Evropske Centralne banke, MMF, Evropske komisije - i usvojio zahtevane mere štednje. A
kako navodi Glas Rusije, "uslovi novog kreditnog sporazuma nisu prosto drakonski, već i za suverenu zemlju pomalo ponižavajući".

Taj medij dodaje da "Atini više ne veruju na reč, moraće da se pružaju pismeni dokazi da će reforme biti sprovedene. Tek posle toga ministri finansija zone evra, kao i MMF, naredne srede će rešavati da li da izdvoje Grčkoj kredit od 130 milijardi ili ne".

Kako se navodi u komentaru novinara Sergeja Guka "trojka opravdava diktatorske uslove izdavanja kredita finansijsom zapuštenošću zemlje i nedovoljnom aktivnošću njenog rukovodstva u sprovođenju reformi", ali se dodaje i da se pad Grčke dešavao pred očima budnih posmatrača iste te Evropske komisije, Evropske CB i MMF...

Znalo se odlično i za nestašluke vlade na čišćenju budžetskih podataka. Nisu mogli da ne vide kako Atina sve više uzima jeftine kredite Evropske CB, ne razmišljajući o vraćanju. Trgnuli su se kada Grčka 2010. godine nije bila u stanju da obslužuje svoj spoljni dug", piše Guk.

On dodaje i da je predloženi recept oporavka ekonomije star kao svet - "drakonska štednja na svemu na čemu se samo može štedeti. Odrezati socijalu. Privatizovati državno vlasništvo... Od Grka traže realne uspehe u borbi protiv korupcije, da skupljaju poreze, kao i da uvode nova oporezivanja".

Od Grčke mnogo traže, piše Glas Rusije i navodi da Grčka poseduje ogroman razvojni potencijal.

- Treba potpunije sakupljati prihode. Biti u okvirima organizovanog sektora, a ne sivog. Tačnije uvesti ekonomski red. To i jeste vrlo dobra startna osnova za obnovu grčke ekonomije. I za onu zlatnu kišu investicija, ne u obliku opraštanja dugova, već upravo investicija, koje bi mogle da nju da se proliju -  piše komentator. 

Glas Rusije navodi i da je "za sada pritisak u grčkom loncu blizak kritčnom. I ne samo u Grčkoj. Plodovi gneva sazrevaju i u Portugaliji, Španiji i čak Italiji. Mase južnih evropljana dovedene su uslove kada sve teže postaje zaraditi za hleb nasušni. Nezadovoljstvo se okreće ne samo protiv sopstvenih vlasti, već i protiv bogatijeg Severa".

 - Sedamdeset godina posle rata, Nemačka ponovo počinje da se percipira kao neprijateljska zemlja. Čuju se pozivi da se prekine sa tuđim kursom koji diktira Brisel i Berlin. Raspoloženja su eksplozivna - zaključuje se u komentaru. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana