Dobit NIS-a 40,6 milijardi dinara

Objavljeno: 10.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, SEEbiz

Naftna industrija Srbije (NIS) u 2011. godini je ostvarila, prema nerevidiranim podacima, neto dobit od 40,6 milijardi dinara, izjavio je danas generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko. 

Dobit NIS-a pre kamata, poreza i amortizacije (EBITD-a) lane je iznosila 52,4 milijardi dinara, što je za 62 odsto više nego 2010. godine, rekao je Kravčenko na konferenciji za novinare.

NIS je u prošloj godini investirao 34,4 milijarde dinara, što je za 75 odsto više nego 2010. godine, naveo je Kravčenko i najavio da će ta kompanija u 2012. uložiti oko 50 milijardi dinara.

U prošlog godini NIS je proizveo oko 1,5 milion tona nafte i gasa što je za 24 odsto više od 2010. godine, zahvaljujući reaktivaciji starih bušotina i primeni efikasnijih metoda proizvodnje, rekao je on i dodao da je prerada bila niža za oko 17 odsto, zbog modernizacije rafinerijskog kompleksa u Pančevu (MHC/DHT) i iznosila je 2,4 miliona tona, kazao je Kravčenko.

Proizvodnja nafte i gasa iz domaćih izvora u poslednje tri godine povećana je za oko 60 odsto, naveo je Kravčenko.

On je izjavio je da će krajem trećeg ili početkom četvrtog kvartala ove godine biti završena rekonstrukcija Rafinerije nafte Pančevo i da će to postrojenje već u oktobru ili novembru proizvoditi derivate evropskog kvaliteta.

Na konferenciji je najavljen nastavak širenja NIS-a u regionu u ovoj godini i kupovina 80 do 100 benzinskih stanica u Rumuniji i Bugarskoj i oko 20 benzinskih stanica u Republici Srpskoj.

Rast profitabilnosti poslovanja u prošloj godini ostvaren je zahvaljujući povećanju efikasnosti poslovanja, smanjenju proizvodnjih troškova i rashoda, dok se povećanje cena nafte na svetskom tržištu i visok iznos akciza na naftne derivate negativno odrazio na poslovanje.

Ta rusko-srpska kompanija je u prošloj godini smanjila zaduženost prema bankama koja je na kraju 2011. iznosila 458 miliona dolara, što je skoro za trećinu manje od nivoa zaduženosti u 2010. godini, rekao je Kravčenko.

Obim prodaje naftnih derivata u 2011. godini, kako je naveo, smanjen je za sedam odsto i iznosio je 2,4 miliona tona, zbog ekonomske krize, pada kupovne moći stanovništva, ali se pad prodaje nije odrazio na udeo NIS-a u ukupnom obimu srpskog tržišta naftnih derivata.

NIS je u prošloj godini rekonstruisao 12 benzinskih stanica i ugradio 28 instalacija za tečni naftni gas, rekao je Kravčenko i najavio da će u ovoj godini biti povećan broj rekonstrukcija benzinskih stanica za tri puta.

On je ocenio da će, s obzirom na političku nestabilnost, cena nafte biti značajno viša od 100 dolara za barel, a u bliskoj budućnosti bi mogla da dostigne 117 dolara za barel, i u narednih nekoliko meseci se ne očekuje pad cena nafte zbog problema sa Sirijom i Iranom.

Kravčenko je istakao da je NIS u prošloj godini zaposlio oko 100 mladih ljudi i da je trenutno u NIS-u zaposleno oko 9.000 radnika.

Kada je reč o ulaganju NIS-a u obnovljive izvore energije, u okviru proširenja delatnosti kompanije u celokupnom energetskom sektoru, on je kazao da NIS istražuje jedan značajan projekat vezan za iskorišćenje energije vetra i ulaganje u geotermalne izvore i podsetio da je NIS zainteresovan za ulaganje u Termoelektranu toplanu Novi Sad.

On je kazao i da će do kraja proleća biti poznat plan za poslovanje rafinerije u Novom Sadu, istakavši da je ta rafinerija izuzetno važna za budućnost NIS-a. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana