Nemci biraju najam, ređe kupovinu nekretnine

Objavljeno: 10.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

Dok je većini naroda na Balkanu posedovanje nekretnine i dalje visoko na listi prioriteta, tek 43 odsto domaćinstava u Nemačkoj, najjačoj evropskoj ekonomiji, živi u sopstvenom stanu. 

"Nemci ne vole rizik. Oni će radije biti podstanari nego da zbog problema s otplatom kredita dođu na rub egzistencije", piše Deutsche Welle, analizirajući kako su relativno bogati, a ipak na dnu evropske liste po broju ličnih nekretnina.

Odmah na prvu, vidljivo je da je teško uspoređivati Nemce s mnogo siromašnijim stanovnicima Balkana koji su, iako u proseku znatno siromašniji češće vlasnici svoga stana.

Nemci su mobilna nacija i često se zbog novog radnog mesta sele u drugi grad, nameštaj mogu da ponesu sa sobom, ali ne i stan.

Jedan od razloga zašto Namcije radije ostaju podstanari je i precizno regulisani pravni odnos stanodavca i podstanara. Dok je na Balkanu (u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Crnoj Gori tek nekoliko procenta prijavljenih stanara, u Nemačkoj se stan može iznajmiti isključivo nakon potpisivanja ugovora.

Čini se da postoji veza i između uslovno rečeno štedljivih naroda i vlasništva nad nekretninama. Od Nemaca manje ličnih nekretnina ima samo Švajcarska, dok ih je najviše u zemljama koje su u problemu, Španija na vrhu sa 86 posto vlasnika stana ili kuće, a slede je Grčka i Italija s 80 odsto. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana