Grčka mora da proguta gorku pilulu

Objavljeno: 10.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

Konačnu odluku o isplati 130 miliona evra prezaduženoj Grčkoj ministri finansija evro-zone doneće naredne sedmice. Isplata novog paketa pomoći Grčkoj biće odobrena samo ako Atina ispuni određene uslove.

Grčka vlada je članice evro-zone izložila teškim iskušenjima, stavljajući na ispit njihovo strpljenje. Pregovori o novim merama štednje stalno su odlagani, često zbog odbijanja lidera partija, koje čine koalicionu vladu, da ih prihvate. Nekoliko sati pred jučerašnji početak sednice u Briselu stigla je vest nakon koje su svi odahnuli. Atina je rekla  „da“ drastičnom programu štednje.

Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos je po dolasku u Brisel samouvereno saopštio da je konačno postignut dogovor i da su sada na potezu zemlje evro-zone. „Sada nam je, za poslednji korak, potrebna saglasnost zemalja evro-zone“, rekao je grčki ministar.
Otpuštanje državnih činovnika i zaposlenih u javnim službama, zamrznute plate i, što je posebno bilo sporno, smanjenje penzija i minimalne plate, rezultat su postignutog kompromisa o novom, drastičnom paketu mera štednje.

Ali to ministrima finansija evro-zone nije bilo dovoljno. Nemački ministar finansija Volfgang Šojble je pred početak sednice situaciju sa Grčkom video ovako:

Pregovori su otišli daleko, ali ne tako daleko kako bismo želeli. Dobro je što imamo prelazni rezultat i što smo Grčkoj i našim partnerima u pregovorima jasno rekli šta su preduslovi za drugi paket pomoći. Vidimo se ponovo kada Trojka ustanovi da je rezultat koji smo tražili od Atine, bude ostvaren.“

Grčka mora u ovoj godini da uštedi 1,5 odsto svog bruto nacionalnog proizvoda, što iznosi 3,3 milijarde evra.

Oko ponoći je šef evro-zone Žan-Klod Junker izašao pred novinare i ponovio ono što je Šojble rekao: „Nema isplate drugog paketa pomoći pre sprovođenja dogovorenih mera štednje.“

Konkretno, radi se o tri zahteva, istakao je Junker i dodao: „Grčki parlament prvo treba da usvoji paket koji su dogovorili Atina i evropska Trojka. Pod dva, nove uštede u visini od 325 miliona evra za 2012. godinu moraju biti vidljive pod hitno, kako bi se ostvario cilj smanjenja deficita. I pod tri, potrebne su nam snažne političke garancije od strane lidera vladajućih partija u pogledu realizacije dogovorenih mera.“
 

Kada Grčka ispuni sve te uslove, onda će Junker sazvati sastanak ministara finansija zemalja evro-zone, kako bi se donela definitivna odluka o oprostu duga, koji je dogovoren sa poveriocima i koji delom iznosi čak i 70 odsto.

Grčki ministar  privrede Michalis Chrysochoidis upozorio je stanovništvo da bi u društvu moglo doći do "velike eksplozije", odnosno velikih potresa u društvu, ukoliko se temeljne strukturne reforme i dalje budu odlagale.

"Sve dok politka ne bude u stanju da preduzme  mere koje će promeniti zemlju i stvoriti jednu novu Grčku, i dalje ćemo morati da snižavamo plate i penzije", izjavio je za nemačke novine Frankfurter Allgemeine Zeitung ministar Chrysochoidis.

On je upozorio da će socijalni mir u Grčkoj takođe doći u ozbiljnu opasnost ukoliko vlada bude i dalje snižavala primanja. Tada zemlji preti da iz recesije klizne u depresiju.

Mere štednje su u Grčkoj krajnje nepopularne. U znak protesta sindikati su za petak i subotu najavili opšti štrajk.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana