I dinar se skupio na hladnoći

Objavljeno: 09.02.2012


Vesti izvor: Kamatica

Temperature u Srbiji i dinar simultano ulaze u minus. Pritisnuta potrebom da uvoze energente koje na vreme nisu obezbedili preduzeća kupuju veću količinu deviza stvarajući pritisak na međubankarskom tržištu, koje zbog smanjene ponude odgovara većom cenom. 

Od 2. februara kada je za jedan evro trebalo izdvojiti 105,2 dinara za pet radnih dana dinar je oslabio čak tri procenta, pa je za jedan evro po srednjem kursu Narodne banke danas potrebno 108, 4 dinara.

Da bi sprečila prevelike oscilacije na tržištu Narodna banka prodala je 10 miliona evra na međubankarskom tržištu i saopštila da je spremna da učini sve kako bi nadalje održala stabilnost domaće valute. 

U saopštenju NBS se naodi i da su devizne rezerve od 12,1 milijarde evra, koliko su iznosile početkom godine, dovoljni garant da je centralna banka sposobna da zaštiti vrednst dinara.

Međutim, ma koliko umirujuće delovalo saopštenje Narodone banke, sramotno je to što hroničnu nepripremljenost za očigledne događaje, plaćaju građani.

Svako ko je iole pratio izveštaje hidrometereoloških zavoda u Evropi moga je da anticipra da će i Srbiju pogoditi hladan talas.

Međutim, zima je kod nas i ove godine došla neočekivano. Sneg nas je pogodio u nezgodno vreme, u februaru, kako je nedavno izjavio ministar Miliutin Mrkonjić. 

Zato je država bila primorana da proglasi vanredno stanje, jer vanredna iznenađenja poput snega u sred zime, zahtevaju i vanredne mere.

Na građane koji nemaju drugi izbor osim da se greju na struju, apeluje se da je manje troše, a država vanredno organizuje čišćenje saobraćajnica (koje opet plaćaju poreski obveznici Srbije) i kupovinu energenata koji su odavno trebali da budu spremni.

Kriza sa gasom od pre nekoliko godina, izgleda nas ničemu nije naučila. Srpska poslovnost funkcioniše po "ad hock" sistemu, pa nam ne ostaje ništa drugo ni da se "ad hock" prilagođavamo i kursnim razlikama.


 



 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana