Zuckerberg će platiti 1,5 mlrd. dolara poreza?

Objavljeno: 07.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business, FT

Mark Zuckerberg mogao bi ove godine da plati 1.5 milijardi dolara poreza, a taj iznos prema pisanju Financial Timesa bio bi jedan od najvećih poreskih obaveza u Sjedinjenim Američkim državama. 

Upravo taj iznos očekuje se zbog izlaska Facebooka na berzu i pet milijardi dolara koje bi osnivač Facebooka trebalo da zaradi prodajom svojih akcija.

Prema rečima izvora Financial Timesa koja je upoznata s Zuckerbergovim finansijama, Mark nikad do sad nije prodao svoje akcije u Facebooku. Zuckerberg je svoje akcije dobio 2005. godine kao Facebookov CEO, a prema pisanju medija trenutno poseduje 533 miliona akcija Facebooka. Svaka je akcija navodno vredna više od 40 dolara.

John Barcal, vanredni profesor računovodstva na USC Leventhal School of Accounting objašnjava da će Zuckerbergov prihod od nekvalifikovanih deoničarskih opcija biti oporezivan po najvišoj američkoj graničnoj stopi poreza na dohodak od 35 odsto. Deset odsto od profita ići će saveznoj državi Kaliforniji, ali taj iznos moći će da se odbije od federalnih potraživanja.

Inače, uprkos tome što je Mark Zuckerberg osnivač Facebooka, prošle je godine glavna izvršna menadžerica Sheryl Sandberg zaradila 30,87 miliona dolara, što je čini osobom s najvećom zaradom u Facebooku. 

Sandberg je na poziciji odmah iza Zuckerberga i ako i ove godine ostvari istu zaradu, biće žena koja zarađuje najviše na svetu. Sandberg je prvo radila u Googleu, a zatim ju je Zuckerberg doveo u Facebook.

Zbog berze Facebook će se naplaćivati?

Četiri godine nakon pokretanja društvena mreža ima 800 miliona korisnika i njen je oglasni prostor sve skuplji.

Analitičari predviđaju da bi se Facebook u budućnosti ipak mogao plaćati. Uzimajući u obzir da se od prodaje akcija predviđa zarada od pet milijardi dolara, analitičar Foad Fadaghi izjavio je da će investitori i akcionari nesumnjivo promeniti način na koji koristimo tu društvenu mrežu. 

 - Oglašavanje na Facebooku biće mnogo sadržajnije i invazivnije. Marketing i svi sadržaji i usluge vezane uz oglašavanje naglo će se razviti jer će investitori i akcionari želeti da zarade što više novca na Facebooku. Društvene mreže tradicionalno imaju puno oglasa u obliku slika, ali im je problem uvek bio kako korisnike više zainteresovati, onako kako to čine stranice s 'premium' sadržajem, poput vesti. S obzirom na velik broj ljudi koji igra igrice i kupuje preko Facebooka, korisnicima bi mogla biti ponuđena opcija pretplate na Facebook Premium
- rekao je analitičar. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana