Uskoro imena nekorektnih banaka

Objavljeno: 07.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Za mesec dana biće poznato koje su banke i lizing kuće prekršile Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Naime, novim propisom Narodna banka Srbije ima obavezu da tromesečno objavljuje informacije o davaocima usluga koji nisu postupili po zakonu

Dva meseca je proteklo od kako je počela primena Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga. U NBS kažu da je povećan broj primljenih pitanja, ali i preuranjenih prigovora koji se odnose na bankarske usluge. U poređenju s novembrom, u decembru je bilo čak 1,8 puta više primljenih pitanja i 2,7 puta više preuranjenih prigovora.

- Građani su se između ostalog žalili na način na koji je izvršeno usklađivanje ugovora koje su zaključili sa bankom, na nemogućnost korišćenja platnih kartica koje su banke preventivno blokirale. Takođe i na to što su banke pre početka primene zakona prodale njihova dugovanja po tekućim računima agencijama za naplatu dugovanja - ističu u Centru za zaštitu korisnika NBS.

Aleksandar Ćalović, zamenik predsednika IO Čačanske banke, kaže da je zakon, pored zaštite korisnika, bio dobar i za zaštitu banaka jednih od drugih. 

- Kako više nije moguće nuditi kredit s nula odsto kamate, nije moguće ni činiti neravnopravnu konkurenciju bankama koje nemaju gomilu skrivenih troškova - kaže on.

Kad je u pitanju objavljivanje spiskova banaka koje su varale klijente, Ćalović tu odluku NBS ne smatra za svojevrstan stub srama, jer se, kako kaže, ionako zna koje su banke menjale maržu bez prethodnog obaveštenja klijenata.

 

 

Novčane kazne 

Ukoliko prekrše zakon, banke će morati da plate kazne od 500.000 do 800.000 dinara u sledećim slučajevima:

- ako ugovor ne sadrži obavezne elemente

- ako ugovor sadrži promenljivu nominalnu kamatnu stopu suprotno zakonu

- ako ne pribave pismenu saglasnost za izmenu obaveznih elemenata ugovora, odnosno jednostrano izmene uslove iz ugovora ili jednostrano otkažu ugovor

- ako ne primene zvanični srednji kurs pri odobravanju ili otplati kredita

 - ukoliko naplate naknadu za prevremenu otplatu suprotno zakonu

 - ako banka onemogući klijentu da podigne novac sa svog računa u gotovini bez naplate posebne naknade odmah do 600.000 dinara, odnosno najkasnije dva dana po prilivu novca iznad te sume

 - ako korisniku naplate naknadu za gašenje računa ili platne kartice

 - ako ustupi potraživanje suprotno zakonu 

 

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana