Stambeni krediti sa subvencijama stižu u martu

Objavljeno: 06.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Građani koji planiraju da kupe stan uz pomoć subvencionisanog stambenog kredita moguda počnu sa prikupljanjem dokumentacije jer je, kako poručuju iz Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita,  počelo potpisivanje prvih ugovora pa se realizacija prvih zajmova može očekivati u martu.

Da bi se prikupila sva dokumentacija i obradio zahtev za subvencionisani kredit treba oko mesec dana, s čime budući korisnici kredita treba da računaju.

Direktorka Nacionalne korporacije Vesna Ćirić očekuje da će, osim s dosadašnjih 25 banaka, ugovore o saradnji potpisati s još deset, tako da će građani imati veliki izbor prilikom podizanja kredita.

Ove godine očekuje se povećano interesovanje za kreditima jer su uslovi povoljniji nego lane: učešće je smanjeno s deset procenata vrednosti kredita na pet, povećan je limit primanja sa 120.000 dinara na 150.000 i ukinuta starosna granica od 45 godina života.

Za ovu godinu država je namenila 1,2 milijardu dinara, što može pomoći, kako se predviđa, da oko 800 porodica dođe do krova nad glavom.

Ukoliko bude većeg interesovanja za subvencije, obećano je da se može očekivati još para za te namene. Kredit se može koristiti za kupovinu samo novoizgrađenih i stanova koji se zidaju, a poseduju neophodnu dokumentaciju.

Brojni građani su nezadovoljni što ne mogu i stariji stan da kupe uz pomoć subvencija države, nego moraju da polože četiri puta veće učešće, 20 odsto od vrednosti nekretnine. Teško se odlučuju i uz pomoć subvencija, a bez njih još teže. Nacionalna korporacija je do sada osigurala 61.500 stambenih kredita u vrednosti od 2,4 milijarde evra, a tek svaka peta pozajmica je subvencionisana.

Iako u Ministarstvu za životnu sredinu, prostorno planiranje i rudarstvo smatraju da je ova godina idealna za kupovinu stana zbog niza kreditnih olakšica i pada cene kvadrata, mnogi smatraju da povoljniji uslovi kreditiranja još uvek nisu dovoljni da se građani odluče na kupovinu stana jer su zarade male, a posao nesiguran.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana