HNB oslobađa novac da odobrovolji rejting agencije

Objavljeno: 06.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Bankamagazin

U borbi da rejting Hrvatske ne sklizne na nivo „đubreta“, guverner Hrvatske centralne banke Željko Rohatinski, ministar finansija Slavko Linić i najmoćniji bankari u državi- Franjo Luković (Zaba), Božo Prka (PBZ), Petar Radaković (Erste&Steiermärkische banka) i Zdenko Adrović (RBA), dogovorili su plan vredan oko 1,7 milijardi evra, preneo je Poslovni dnevnik.

Postignutim dogovorom ministar Linić imao bi okvirnu računicu finansiranja za izradu budžeta što bi trebalo da umiri rejting agencije i strane ulagače da država može da podmiri svoje obveze.

Najveći deo tog novca od oko milijardu evra država će potražiti na stranim tržištima, dok će se kod domaćih bankara zadužiti za preostalih 700 miliona evra. Za to je nužna pomoć monetarne politike pa će HNB bankama smanjiti minimalno potrebna devizna potraživanja i time osloboditi novac nužan za finansiranje države.

Najbitnije je da država svoje finansijske apetite maksimalno zadovolji na stranom tržištu što je ključno za zadržavanje rejtinga zbog cene i dostupnosti kapitala. Ako država bude prisiljena da se zaduži u većoj meri kod kuće, stvarao bi se pritisak na domaće tržište, kurs i devizne rezerve što HNB želi da izbegne.

- Postignuti dogovor može se protumačiti kao 'bolje išta nego ništa'.Svima je u interesu da se država zaduži na stranim tržištima, a HNB je time osigurala stabilan kurs, devizne rezerve i cene što je jasna poruka MMF-u i rejting agencijama - kaže sagovornik Poslovnog dnevnika blizak centralnoj banci.

Visina deviznih rezervi bila je ključna kritika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF-a) prilikom posete Hrvatskoj pre nekoliko meseci. Tada je globalni finansijski policajac utvrdio da su rezerve preniske da bi se njima uspešno branio kurs. Samo u januaru ove godine HNB je intervenisala u dva navrata potrošivši 327 miliona evra rezervi i time poslala poruku da neće dozvoliti dalje pritiske na njihovo smanjenje.

Plan za finansiranje i održavanje kreditnog rejtinga predstavljen je zvaničnicima MMF-a i agencije Fitch koji su prošle nedelje intenzivno razgovarale s nizom domaćih institucija i stručnjaka. Nakon sastanaka nije bilo zvaničnih saopštenja, guverner je medijima izjavio da "postoje izgledi da prihvate opredeljenja iz (Vladinih) Smernica (za izradu budžeta) kao prvi korak prema jačoj fiskalnoj konsolidaciji". Napomenuo je da je sasvim izvesno da će se pritom "tražiti precizno utvrđivanje konkretnih mera i mehanizama kojima Vlada namerava da ostvari predviđene budžetske brojke koje moraju biti verodostojne i u funkciji dugoročne konsolidacije".

Iako HNB traži snažne rezove od devet milijardi kuna, a u fiskalnim smernicama Vlada je najavila tek 4,6 milijardi, najavljene mere možda bi mogle da zadovolje rejting agencije.

Svetska banka poslala je poruku da je "impresionirana" naporima Vlade u uređivanju budžeta i smanjenju potrošnje smanjivanjem orjentacije na zaduživanje za potrošnju i istakla da je ne treba previše smanjivati jer se time u pitanje dovodi budući rast. Iako je još otvoreno pitanje kako će izgledati budžet, procene su da će državi do kraja godine trebati oko 18 milijardi kuna.

Prvi korak ministar Linić već je dogovorio s fondovima koji bi u državi trebalo da pozajme oko milijardu kuna na aukciji trezorskih zapisa, a najavljen je i izlazak države na japansko tržište.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana