Soroš: Evropa će se raspasti, a krivac je Nemačka

Objavljeno: 05.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business

Poslovično pesimističan po pitanju raspleta krize u evrozoni, George Soros je juče na globalnoj konferenciji o sigurnosti u Minhenu iznio dosad najmračniji scenario budućih događaja u Evropskoj uniji. Soros naime veruje da će se Unija raspasti, a Nemačku vidi kao glavnog krivca.

- Nemačka je ta koja kreditira, ona je glavna u kući, ona je ta koja nameće štednju, koja će Evropi u najmanju ruku doneti izgubljenu deceniju - kazao je na minhenskoj konferenciji i pozvao na uvođenje podsticaja koji će uspostaviti rast.

Soros je upozorio je da kriza podstiče političko rasipanje EU i da ima potencijal da je uništi.

 - Sad smo u procesu političke dezintegracije, što će politikom štednje samo biti ubrzano - dodao je Soros.

Njegovim mračnim prognozama usprotivio se italijanski premijer Mario Monti.

- Unija je sigurno u procesu jačanja političkog nezadovoljstva među članicama, ali i sve snažnije integracije usled delovanja trenutne krize- kazao je Monti.

Smatra da se "skoro stiglo do rešenja krize u evrozoni", ali je, tvrdi, potrebno da to rešenje bude harmonično. U jednom delu izlaganja Monti je podsetio da je ne tako davno Evropa bila u krvavim ratovima.

- Dužnička kriza vratila je na evropsku scenu pogrešna shvaćanja, predrasude, podele na sever i jug, velike i male zemlje, a to je, dugoročno gledano, daleko opasnije od same krize u evrozoni. U Evropi nam nije potreban povratak fantoma iz prošlosti - upozorio je Monti.

I predsednik međunarodne grupe kreditora Josef Ackermann, inače direktor Deutsche banke naglasio je da Evropa mora da rešiti problem grčkih dugova ili će se suočiti s mogućnošću "otvaranja nove Pandorine kutije".



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana