Grčka će bankrotirati za dva meseca?

Objavljeno: 05.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle, Business

Grčka vlada, privatni investitori, stručnjaci MMF-a, evropska centralna banka i EU nedeljama pregovaraju o saniranju grčkog duga, ali međunarodni donatori i dalje smatraju da grčka vlada čini premalo u sprovođenju obećanih reformi.

Kako piše Deutsche Welle, šef "evro grupe", luksemburški premijer Jean Claude Juncker povećao je pritisak, zapretivši vladi u Atini ukidanjem pomoći EU.

 - Ukoliko Grčka ne uspe da sprovede obećane reforme, ne može da očekuje solidarnost. Ako utvrdimo da u Grčkoj sve ide naopako, neće biti novog programa pomoći - poručio je Juncker, a to bi značilo da bi zemlja u iduća dva meseca morala da proglasi bankrot.

Juncker je pojasnio da bi i sama teoretska mogućnost državnog bankrota trebala da naterati grčku vlast da "dobije snagu u mišićima koji su trenutno paralizirani".

Zadnje upozorenje: Morate privatizirati državne kompanije

Konkretno, Atini se zamera da u dovoljnoj meri ne sprovodi privatizaciju državnih kompanija.

- Grčka mora da zna da kod teme privatizacije nećemo popustiti - pojasnio je Juncker i dodao da je posebno štetno za ugled zemlje to što korupcijski elementi postoje na svim upravljačkim nivoima.

O budućnosti Grčke trenutno se razgovara na dva koloseka: Vlada u Atini pregovara sa zvaničnim kreditorima o drugom paketu pomoći vrednom 130 milijardi evra, no prije novog paketa pomoći trojka EU, MMF i evropska centralna banka očekuju smanjenje plata državnih službenika, prosvetara i vojske, kao i smanjenje minimalne plate od 750 evra.

Grčka treba da istupi iz evrozone?

 

Većina Nemaca smatra da Grčka treba da istupi iz evrozone, a čak 80 odsto smatra da Grčkoj ne treba više finansijski pomagati ako ne sprovede naložene mere štednje, pokazalo je veliko istraživanje koje je danas objavio dnevnik Bild.

Prema ispitivanju javnog mišljenja, 53 odsto Nemaca misli da bi bilo bolje kad bi Grčka odustala od evra i vratila se drahmi, dok se samo 34 odsto zalaže da Grci ne odustanu od zajedničke valute.

Evropski lideri od početka krize u Grčkoj uveravaju javnost da bi izlazak zemlje iz evrozone doneo mnogo više štete od zajedničke pomoći zemlji da izađe iz dužničke krize.

 

 


 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana