Bankarski kartel uticao na LIBOR i TIBOR?

Objavljeno: 03.02.2012


Vesti izvor: Kamatica

Švajcarska komisija za zaštitu konkurencije (COMCO) započela istragu oko mogućeg ilegalnog udruživanja banaka, stvaranja kartela na području trgovanja derivata i uticaja na referentne kamatne stope LIBOR i TIBOR.

- Dogovor među trgovcima derivatima moga je da utiče na LIBOR (London Interbank Offered Rate - referentnu kamatnu stopu na međubankarskom tržištu u Londonu) i TIBOR (Tokyo Interbank Offered Rate - referentnu kamatnu stopu na međubankarskom tržištu u Tokiu) referentne kamatne stope, koje banke koriste za osnovu obračunavanja kamatnih stopa na kredite svojim klijentima - navela je COMCO u saopštenju.

Komisija smatra da su trgovci derivatima na osnovu dogovora mogli da manipulišu razlikom između "cene ponude i cene tražnje (ask i bid price ), odnosno rasponom (spread) između te dve cene i da su na osnovu  tih referentnih stopa oštetili svoje klijente.

Pod istragom COMCO komsije našle su se dve najveće banke u Švajcarskoj UBS i Credit Suisse, kao i Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Citigroup Inc., Deutsche Bank AG, HSBC Holdings PLC, JP Morgan Chase & Co., Mizuho Financial Group Inc., Rabobank Groep N.V., Royal Bank of Scotland Group PLC, Societe Generale SA, i Sumitomo Mitsui Banking Corporation.

Pokretanje jednake istrage u svojim zemljama potvrdile su nadležne službe u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji. 

Tibor i Libor baziraju se na referentnim kamatnim stopama centralnih banaka i predstavljaju odnos kamata po kojima najveće banke međusobno pozajmljuju novac tržištu u Londonu i Tokiju.

Tibor i Libor koriste se kao merilo prilikom određivanja kamatnih stopa za mnoge finansijske proizvode kao što su krediti, lizing.

U januaru je japanski finansijski regulator naredio privremeno obustavljanje trgovanje japanskih podružnica američke banke Citigroup i UBS-a, optužujući ih da pokušavaju da manipulišu međubankarskim stopama.

Financial Times saopštio je u martu da su SAD, Britanija i japanski zvaničnici pokrenuli istragu koja se primjenjuje na sve banke, a u vezi s računanjem LIBOR-a za dolar u međubankarskim zajmovima između 2006 i 2008.


 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana