Vrede li Zukerbergove akcije više od 33 milijarde dolara?

Objavljeno: 02.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business, Reuters

Facebook je juče učinio prvi korak prema otvorenom tržištu najočekivanijom ovogodišnjom početnom javnom ponudom akcija koja bi osnivača ove najpoznatije svetske društvene mreže Marka Zuckerberga, prema procenama, mogla da učiniti šestim najbogatijim čovekom na svetu.

Akcije društvene mreže, pokrenute kao projekat harvardskih studenata koja je za osam godina stekla svetsku popularnost, na tržištu bi trebale da se nađu sredinom godine, možda na Zukerbergov rođendan 14. maja. 

Nakon izlaska na berzu vrednost Facebooka mogla bi da dostigne 100 milijardi dolara, ocenjuje Reuters.

Ipak, neki ulagači strahuju da je kompanija koja trenutno ima 845 miliona korisnika širom sveta dostigla vrhunac rasta.

Prošle godine Facebook je ostvario prihod od 3,71 milijarde dolara, što je porast od 88 odsto u odnosu na godinu ranije, ali ipak na donjoj granici očekivanja. Neto dobit porasla je 65 odsto i dostigla milijardu dolara.

Reuters ističe da je početnom javnom ponudom akcija u sredu započeo višemesečni postupak koji će biti okončan najvećom novćanom transakcijom u Silicijskoj dolini od procvata internet kompanija.

Postupak vode kompanije Morgan Stanley, Goldman Sachs i JPMorgan, a u posao su uključeni i Bank of America Merrill Lynch, Barclays Capital i Allen & Co.

U pismu priloženom uz poslovnu dokumentaciju Zuckerberg je istakao da često govorimo o izumima poput štampe ili televizije, ali da je prema njegovom mišljenju naše društvo danas dostiglo novu točku preokreta.

- Imamo veliku priliku i potrebu da povežemo sve na svetu i da svakom damo glas kako bi pomogao u transformisanju društva za budućnost - naglasio je Zuckerberg čija bi osnovna plata od pola miliona dolara od januara sledeće godine trebala da padne na jedan dolar.

Ipak, njegovih 1.11 milijardi akcija Facebooka po procenama s kraja prošle godine, dakle pre izlaska na berzu, vrede 33 milijarde dolara. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana