`Rejtinzi u Evropi padaju jer su sve tri agencije američke`

Objavljeno: 02.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business

Guverner slovenačke centralne banke Marko Kranjec izjavio je da smanjenje kreditnog rejtinga nekih Evropskih država možda odražava i činjenicu što je sedište tri najveće svetske boniitne agencije u Sjedinjenim Američkim državama. 

 - Ne znam kako to da kažem, ali ne smemo u celosti da zanemarimo činjenicu da su to američke agencije koje ocenjuju bonitet Evropskih država - izjavio je Kranjec u emisiji Slovenačkog radija, posvećenoj padu kreditnog rejtinga nekih država u Evrozoni, među njima i Slovenije.

Kranjec je rekao da se u političkoj realnosti događa da su i u pozadini takvih ocena "iniresi jednih regiona na račun drugih" i da je toga i ranije bilo.

Agencija Fitch u petak je snizila kreditnu ocenu Španiji, Belgiji, Kipru, Italiji i Sloveniji, pri čemu je slovenački rejting smanjen s ranijeg AA- na A.

Kreditni rejting Sloveniji su od jeseni prošle godine smanjile i agencije Standard&Poor i Moody's.

Nova vlada Slovenije moraće da preduzme niz energičnih mera kako bi se kreditni rejting te zemlje opet podigao, smanjujući troškove servisiranja kredita, ocenio je za Slovenački radio u istoj emisiji finansijski ekonomista Igor Lončarski s ekonomskog fakulteta u Ljubljani.

Nova vlada će po njegovim rečima morati da zamrzne neke budžetske izdatke i socijalne troškove za 500-700 miliona evra u ovoj godini i tako smanji dinamiku dosadašnjeg zaduživanja i preduzme mere za sanaciju bankarskog sistema.

Ipak, od bitne važnosti biće i to kakve će mere nova vlada preduzeti na području strukturnih reformi, posebno penzionog sistema i kojom će se brzinom to odvijati. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana