Živećemo lošije nego prošle godine

Objavljeno: 01.02.2012


Vesti izvor: Kamatica

Mogući gubitak posla, poskupljenja i visoka inflacija za građane Srbije predstavljaju najveću opasnost po njihov kućni budžet ove godine, pokazala je anketa finansijskog portala Kamatica u kojoj je učestvovalo više od 1.000 posetilaca.

Put do 2013. biće trnovih i ma koliko se trudili, radili i zarađivali, čak 75 odsto ispitanika Kamatice smatra da će ovu 2012. završiti sa istim, ili lošijim bilansom ličnih finansija.

U ispitivanju koje je trajalo od 1. do 30. januara 36 odsto posetilaca sajta smatra da postoji mogućnost da ove godine izgube posao, dok se 34 odsto ispitanika najviše brine zbog inflacije, koja je i do sada znatno uticala na njihov kućni budžet.

Krizu evropske valute tek 14 odsto ispitanika smatra opasnom pretnjom za svoj kućni budžet, porezi i dodatni nameti države imaće uticaj na budžete 10 odsto građana, dok samo 6 odsto ispitanika smatra da ništa neće uticati na njihove finansije.

Na pitanje “Koliki će biti vaš kućni budžet sledeće godine?”, čak 40 odsto ispitanika odgovorilo je da će ove godine imati manje novca, jer ne očekuju veću platu, dok 19 odsto posetilaca sajta smatra da će im kućni budžet znatno manji nego 2011. zbog većih troškova i negativnih efekata krize koji se očekuju ove godine. Tek 21 odsto posetilaca smatra da će ove godine imati na raspolaganju istu količinu novca kao u 2011.

Sa nešto optimizma u 2012. ušlo je 13 odsto posetilaca sajta kamatica koji očekuju povišicu ove godine, a samo 7 odsto građana očekuje da će promeniti posao pa samim tim i dobiti veću platu.

Da je EVRO za građane Srbije valuta od koje znatno zavise, potvrdila je i ova anketa Kamatice. 

Čak 36 odsto građana sa pažnjom prati krizu evra, jer se boji za svoju štednju koju drži upravo u ovoj valuti. Oko 22 odsto građana, krizu evra prati iz pozicije dužnika jer kretanje kursa utiče na njihovu sposobnost da otplate kredite, dok je 2 odsto posetilaca sajta kazalo da ih kriza evra brine, jer zavise od doznaka koje šalju njihovi rođaci iz inostranstva.

Interesantno je da 32 odsto posetilaca sajta ne brine o krizi evropske valute, jer sva svoja primanja i plaćanja veže isključivo za dinare. Takav stav ima i 8 odsto anketiranih, koji su prešli u drugu valutu. 

Investiranje je ove godien pod velikim znakom pitanja, pokazala je anketa Kamatice.

Čak 41 odsto posetilaca sajta kaže da neće uopšte ulagati jer nema novaca za investicije, a 38 odsto ispitanih građana razmišlja isključivo o štednji.

Kakva je situacija na tržištu govori i podatak da 14 odsto građana razmatra kupovinu nekretnine, dok svega 4 odsto ispitanika planira da investira na berzi. Osiguranje je za posetioce portal Kamatica poslednja opcija investiranja. Tek 3 odsto posetilaca odlučiće se ove godine na to da uloži novac u osiguranje.

Put do 2013. biće trnovih i ma koliko se trudili, radili i zarađivali, čak 75 odsto ispitanika Kamatice smatra da će ovu 2012. završiti sa istim, ili lošijim bilansom ličnih finansija.

Najviše, 35 odsto ispitanika smatra da neće biti u ništa boljoj poziciji, dok 21 odsto ispitanika smatra da će morati da dodatno da se kreditno zaduži.

Zabrinjavajući podatak je da čak 19 odsto anketiranih građana smatra da će imati znatno veće dugove, jer zbog slabih prihoda neće uspeti da isplati kredite koje već ima. Pozitivno očekivanje vezano za smanjenje dugova očekuje tek 11 odsto građana, a veću zaradu pa i štednju tek 14 odsto ispitanika.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana