Bloomberg: Hypo priprema prodaju banaka u regionu

Objavljeno: 31.01.2012


Vesti izvor: Kamatica, Bloomberg, SEEbiz

Hypo Alpe-Adria-Bank International AG priprema prodaju (odnosno ponovnu privatizaciju) svojih banaka u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni, Austriji, Italiji i još nekim zemljama u regionu, i očekuje da će se uslovi na tržištu poboljšati u drugoj polovini godine, javlja Bloomberg. 

Podsetimo,  Austrija je preuzela Hypo banku nakon što su se povukli njeni bivši vlasnici, među kojima je i Bayerische Landesbank. A prema strateškom planu Hipo grupe trebalo bi da se, najkasnije do kraja 2014. godine, pronađe novi vlasnik, kako bi se država Austrija, kao trenutni vlasnik, povukla sa ove pozicije.

Izvršni direktor Gottwald Kranebitter, rekao je međutim, da banka smatra "vrlo nerealnim" da može da dogovori prodaju svojih banaka u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH ove godine.

- Želimo da obavimo svoj deo posla u drugoj poloni 2012, ali  kada ćemo započeti proces prodaje odlučiće tržište. Pretpostavljamo da će se u drugoj polovini 2012. tržišta smiriti” nakon što velike evropske banke ispoštuju nova pravila o kapitalu - rekao je Kranebitter. 

Hypo Alpe prodaje banke u svome vlasništvu usled istrage evropske komisije da li je financijsko spašavanje te banke 2009. bila nezakonita pomoć od strane države.

Banka je u poslednje tri godine poslovala s gubitkom, koji ukupno iznosi 3,2 milijarde evra. Skoro trećina njihovih dugova su već trebali da budu vraćeni ili za njih nisu isplaćene kamate.

Hypo banka je 2011. “skoro završila bez gubitaka”, rekao je Karanebitter. Za prvo prošlogodišnje polugodište je ostvarila dobit nakon četiri godine, jer je naplata loših kredita smanjena za 80 posto u prvih šest meseci 2011. Neto dobit je u tom razdoblju iznosila 71,6 miliona evra, poređenju s gubitkom od 498,9 miliona evra godinu dana ranije.

Hypo banka je dobila 1,35 milijardi evra državne pomoći 2009. i 2010., i garancije u vrednosti od 200 miliona evra. Od toga je država otpisala 700 miliona evra u prošlogodišnjem budžetu. Bivši Hypovi deoničari BayernLB, austrijska pokrajina Koruška i osiguravajuće društvo Grazer Wechselseitige AG su prošle godine uložili 210 miliona u neglasačka prava u sklopu dogovora kojim je Hypo banka nacionalizovana.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana