PDV treba povećati pre izbora?

Objavljeno: 31.01.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Zbog težih ekonomskih prilika u Evropi i privredni rast Srbije će biti niži pa će biti i manji prilivi u budžet. Vlada bi trebalo da razmišlja o rezervnim akcijama i merama i pre izbora, a jedna od takvih je povećanje stope PDV-a - kaže Željko Bogetić, ekonomista Svetske banke.

Prema njegovim rečima, PDV je osnovni instrument, koji je najproduktivniji za vladu jer daje dosta prihoda.

- Taj porez je postavljen na najširu moguću bazu i najviše je fer, jer to nije porez koji uzima od jednog i daje drugom. Mali porast opterećenja od jednog ili dva procentna poena mogu značajno povećati poreska sredstva, tako da rashodi ne budu drastični - navodi Bogetić.

On ocenjuje i da ekonomska situacija i kriza ne priznaju "politički nepogodne trenutke, poput izbora.

- Opšte ekonomsko i spoljnotrgovinsko okruženje se pogoršavaju u Evropi u odnosu na ono što je očekivano pola godine unazad. To znači da će privredni rast u Srbiji biti sporiji od 1,5 odsto na koliko je baziran budžet za 2012. Tražnja za srpskim proizvodima u inostranstvu biće niža, što znači i manji priliv sredstava za domaću privredu. To se direktno odražava na manje budžetske prilive ove godine. Zato je pametno razmišljati o merama poput povećanja stope PDV-a odmah i ne čekati da izbori prođu, jer se ekonomske prilike mogu pogoršati i onda bi mere koje se donesu kasnije bile mnogo bolnije - smatra Bogetić.


 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana