Da li bankar zaslužuje bonus od milion evra?

Objavljeno: 30.01.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business

Stephen Hester, glavni izvršni direktor Royal Bank of Scotland u kojoj 82 odsto udela ima britanska država, odnosno poreski obveznici, za rad u prošloj godini nagrađen je izdašnim bonusom od 963.000 funti (1,14 miliona evra).

Iako je Hesterov bonus gotovo upola manji od onog koji je dobio za 2010. godinu (tada je premašio dva miliona funti) i može se čak i opravdati, budući da je RBS u trećem kvartalu ostvario dve milijarde funti dobiti, mnogi se nad njim ipak zgražavaju.

Naravno, u gnušanju su najglasniji sindikati - David Fleming iz sinidkata Unite zapitao se kako bankar koji je odgovoran za otpuštanje više od 21.000 radnika može biti nagrađen na takav način, dok je sindikat TUC taj bonus ocenio "krajnje neprihvatljivim".

Na pozamašnu isplatu odmah su "skočili" i Laburisti čiji je predsednik Ed Miliband izjavio da on predstavlja "sramotni neuspeh premijerovog vodjstva".

Hesterov bonus nije oduševio ni Liberalne Demokrate, koji su u vladajućoj koaliciji s Konzervativcima premijera Davida Camerona. Ministar spoljnih poslova, Liberalni Demokrat Jeremy Browne je u razgovoru za BBC rekao da bi Hester trebalo da odbije bonus i da se "bori  za prežiljavanje" s 1,2 miliona funti (1,4 miliona evra), koliko mu iznosi osnovna godišnja zarada.

Cameron se o Hesterovom bonusu još nije izjasnio, ali je nedavno izjavio da će se boriti da šefovi banaka u državnom vlasništvu prestanu da dobijaju milionske bonuse, što zapravo znači da se Hester izvukao za dlaku.

Zanimljivo je da se Hesterovom bonusu usprotivio i konzervativni gradonačelnik Londona Boris Johnson koji je izjavio da bi se vlada da se  trebala "umešati i sredi to"  i da "RBS nije normalna banka".

Međutim, našlo se i onih koji protiv nagrađivanja generalnog direktora RBS-a nemaju apsolutno ništa.

Ruth Bender iz Cranfield School of Managementa izjavila je da Hesteru bonus "treba da bude isplaćen jer država ne može da priušti njegov odlazak" i da  "milion funti nije jako puno kako bi se zadrža takav stručnak na vrlo zahtevnom poslu za koji svi kažu da ga radi dobro". 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana