Ulagače razočarao SAD, strepe zbog Grčke i Portugala

Objavljeno: 30.01.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business

Na azijskim su berzama cene akcija jutros pale, nakon nešto slabijeg rasta američkog ekonomije, dok je evro oslabio jer su ulagači oprezni uoči još jednog samita Evropske unije. 

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,5 odsto, dok su cene akcija u Šangaju i Južnoj Koreji pale više od 1 odsto.

Berzanski indeksi u Australiji, Singapuru i Hong Kongu oslabili su između 0,3 i 0,7 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,6 odsto, nakon što je prošle sedmice porastao 2 odsto.

Loše je na azijska tržišta uticao podatak, objavljen u petak, da je u posljednjem tromesečju bruto domaći proizvod SAD-a porastao 2,8 odsto. Premda je to njegov najveći skok u godinu i po dana, to je ipak manji rast od očekivanih 3 odsto.

Slabiji rast američke ekonomije nego što se očekivalo izazvao je i pad cena sirovina. Nakon što je u petak oslabila za 14 centi, jutros je terminska cena nafte na berzi u New Yorku skliznula još 50-ak centi, na 99,06 dolara po barelu.

Ulagače je razočaralo i to što grčka vlada i njeni kreditori nisu, uprkos najavama, uspeli tokom vikenda da postignu dogovor o restrukturiranju grčkih dugova. Ipak, veruje se da će dogovor biti postignut ovih dana, čime bi Grčka ispunila uslove za drugi paket međunarodne pomoći i tako izbegla bankrot.

Ulagači s oprezom očekuju i današnji samit Evropske unije, na kojemu bi se treblo da bude potpisan Sporazum o stalnom fondu za finansijsku pomoć evrozoni i uvođenju strožih budžetskih pravila za članice tog bloka. 

I dok se problemi grčke prezaduženosti rešavaju, naziru se problemi s Portugalom. Prinosi na obveznice te članice evrozone u petak su dosegli nove rekorde. Uskoro će se ispitati da li se Portugal pridržava preuzetih obaveza u vezi sprovpđenjareformi u sklopu međunarodnog paketa pomoći i treba li toj članici evrozone još jedan paket pomoći.

Zbog toga je na valutnim tržištima evro jutros oslabio. Nakon što je u petak dostigao 1,3235 dolara, najviši nivo od polovine decembra prošle godine, jutros je kurs evra skliznuo na 1,3170 dolara. U odnosu na japansku valutu, tečaj evra pao je sa 101,40 jena, koliko je iznosio u petak, na 100,80 jena.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana