Kako je sekretarica Warrena Buffetta postala simobol nepravednog poreskog sistema?

Objavljeno: 26.01.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business

U govoru pred Kongresom američki predsednik Barak Obama upozorio je na sve veće razlike između bogatih i siromašnih. Povratak američkim vrednostima, pravednijem društvu, Obama želi postići većim porezima za bogatije, navodeći kako svi moraju igrati po istim pravilima. Njegov je apel izazvao kritike republikanaca, ali i sindikalaca koji smatraju da Obama nije ponudio rešenje problema nezaposlenosti.

On je indirektno optužio potencijalnog predsedničkog kandidata, republikanaca Mitta Romneyja, s time da se bogati zbog lošeg poreskog sustava dok istovremeno obični građani jedva spajaju kraj s krajem.

 - Svako ko zarađuje milion i više dolara godišnje, morao bi da plati najmanje 30 odsto poreza - rekao je Obama aludirajući na Romneya, koji je rekao da će platiti 6,2 miliona dolara poreza na prihod od 42,5 miliona dolara u zadnje dve godine.

Buffet već odavno upozorio na nepravedan sustav

Da bi potkrepio svoj zahtev i uverio neodlučne glasače, Obama je na tribinu pozvao sekretaricu Warrena Buffetta Debbie Bosanek, koja je postala pojam apsurdne porezne situacije u SAD-u jer morala da plati veći porez nego njen šef.

Warren Buffett je već pričao o tome da njegovi zaposleni plaćaju veći porez na prihod od njega. Buffet je zato predložio povećavanje poreza za milionere i milijardere.

 - Moji prijatelji i ja smo bili dovoljno dugo maženi od Kongresa koji je prijateljski raspoložen prema milijarderima. Došlo je vreme da naša vlada bude ozbiljna o pitanju žrtvovanja kada je reč o plaćanju poreza - rekao je Buffett.

Jednaka šansa za sve

 - Porezi ne smeju da rastu za one koji zarađuju manje od 250.000 dolara što je 98 odsto Amerikanaca. Nazovite to klasnom borbom ili kako hoćete, ali tražiti od jednog milijardera da plaća bar isti procenat kao njegova sekretarica, to bi većina Amerikanaca nazvala zdravim razumom. Izbor je ili da se opredelimo za zemlju u kojoj dobro ide malom procentu ljudi ili ćemo ponovo uspostaviti ekonomiju u kojoj svako ima jednaku šansu -  rekao je on.

Romneyjeva porezna kartica prepuna zanimljivosti

Američki mediji se takođe bave se poreskom karticom Mitta Romneyja potencijalnog republikanskog kandidata za predsednika, a iz koje su saznali da je u dve godine zaradio 45 miliona dolara i platio 6 miliona poreza, više nego što prosečni Amerikanac zaradi u celom životu. Problem je niska stopa poreza od 14%, što je manje od većine, manje i od predsednika Obame, a prema Romneyjevom poreskom planu, kad bi postao predsednik, platio bi još manje. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana