Merkel: Ne uspevamo da spasemo Grčku

Objavljeno: 25.01.2012


Vesti izvor: Kamatica, Guardian, Business

Angela Merkel prvi je put bacila sumnju na izglede da Evropa spasi Grčku od potpunog finansijskog sloma i nakon dve godine krize koja je jedinstvenu evropsku valutu dovela na rub propasti priznala je da prvo evropsko spašavanje teško više milijarda evra u kombinaciji sa strogim merama štednje ne daje rezultata. 

 U intervjuu za Guardian i pet drugih vodećih evropskih novina nemačka kancelarka insistirala je i na tome da Evropski sud pravde (ECJ) dobije ovlašćenje nadzora nad javnom potrošnjom i budžetskom politikom 17 zemalja Evrozone, iako je to zamisao koja u ostalim zemljama zone i u Velikoj Britaniji nailazi na žestok otpor. 

Pozvala je u intervjuu i na stvaranje Evropske političke unije u kojoj bi centralna vlast, ojačani dvodomni Evropski parlament preuzeo još mnoga ovlašćenja država, a ECJ dobio ovlašćenje vrhovnog Evropskog suda.

Samo nekoliko dana uoči važnoga samita EU-a koji će na nezino insistiranje finalizovati međunarodni ugovor između vlada Evrozone, kancelarka priznaje sumnje u strategiju kojom se služila celo vremee krize.

"Još nismo prebrodili krizu", rekla je. "Naravno, reč je o Grčkoj, to je poseban slučaj u kojem, uprkos svim naporima, ni Grci ni međunarodna zajednica nisu uspeli da stabilizuju situaciju".

Na pitanje o Evropskoj reakciji u zadnje dve godine, kad je Berlin često diktirao uslove i nailazio na žestok otpor Brisela, Pariza i na kraju i Evropske centalne banke u Frankfurtu, Merkel je rekla: "Dobri političari uvek sumnjaju, konstantno proveravaju jesu li na pravome putu".

Nema sumnje koji je njen cilj, piše Guardian: spasiti Evro i očuvati EU. Sumnje se tiču načina kako to ostvariti.

Merkel je ponovno odbacila mogućnost izdavanja Evroobveznica kao brzog načina da se prebrodi kriza, ali je tu opciju ostavila otvorenu za kasnije, kad novi evro-režim počne da daje rezultate.

 "O podeljenoj odgovornosti razmišljaćemo tek kad EU postigne veću integraciju. Neću to da učinim radi rešavanja ove krize. Ta veća integracija podrazumeva i da Evropski sud pravde nadzire državne budžete i još mnogo toga. Ako u nekom trenutku harmonizujemo finansijsku i budžetsku politiku, tada ćemo moći da pokušamo da  nađemo druge oblike saradnje i podeljene odgovornosti", rekla je.

Novi pakt biće međunarodni ugovor između vlada, a ne Evropski zakon jer je britanski premijer David Cameron prošlog meseca povukao veoma neuobičajen potez i stavio veto na eventualni sporazum na nivou EU-a.

 O svojoj viziji budućnosti EU-a Merkel je rekla da je malo verojatno da se ostvari ikakva "ravnoteža" s Downing Streetom jer njene nade za stvaranje Evrope ujedinjene pod jedinstvenom vladom sasvim odudaraju od britanskih pogleda na to pitanje.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana