Kapitalizam kakav poznajemo je neodrživ?

Objavljeno: 25.01.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business

U švajcarskom kantonu Graubundenu nalazi se najviši grad u Europi Davos, u kojem će se održati Svetski ekonomski forum 2012. godine, sastanak globalne političke i poslovne elite.

World Economic Forum (WEF) neprofitna je organizacija s bazom u Ženevi, a cilj joj je "poboljšanje stanja u svetu". "Velika transformacija: oblikovanje novih modela" geslo je foruma u sklopu kojega će više od 2600 učesnika zbrajati troškove najgore ekonomske krize nakon Velike depresije.

 - Kapitalizam se u svom sadašnjem obliku ne uklapa u svet oko nas. Nismo izvukli pouku iz finansijske krize i globalna transformacija je, s povratkom većoj društvenoj odgovornosti, prioritet - kazao je osnivač Svetskog ekonomskog foruma Klaus Schwab.

 Od učesnika dolazak su potvrdili i osnivač Microsofta Bill Gates, američki ministar finansija Timothy Geithner, izvršni direktor hongkonškog SAR-a Donald Tsang, glavni sekretar UN-a Ban Ki-moon, direktorica MMF-a Christine Lagarde, predsednik Svetske banke Robert B. Zoellick, glavni sekretar Lige arapskih država Nabil Elaraby, egipatski predsednički kandidati Abdel Moneim Aboul Fotouh i Amr Mousa.

Protivnici, protesti..

Naravno, ni ovaj sastanak ne isključuje protestde. Jedan od značajnijih je pokret Occupy WEF s predvodnikom Davidom Rothom, koji je ujedno organizator takozvanog iglu kampa. Roth i sledbenici pokreta bune se jer smatraju  do nije u redu da jedan odsto ljudi odlučuje o važnim stvarima koji će uticati na ostalih 99 odsto. Policija je također uhitila dva muškarca za koje se sumnjiči da su na zidovima Švajcarske narodne banke ispisivali uvredljive grafite.

Jedan je od glavnih problema, smatra se, povećanje stope nezaposlenosti, pogotovo kod mladih ljudi, kriza u financiranju penzionera, dužnička kriza država i činjenica da se dolazi do stadijuma takozvane distopije odnosno zajednice u kojoj je sve loše.

Skandal do skandala

Naravno, ne smeu se zaboraviti ni skandali raznih bivših učesnika foruma. Tako je glavni čovjek News Corpa Rupert Murdoch svojevremeno morao da ugasi svoj tabloid News of the World zbog skandala s tajnim praćenjem komunikacije mobilnim telefonima. Oswald Grübel morao je da da otkaz na mesto glavnog direktora UBS AG-a pošto je nakon neautorizovanog trgovanja napravio gubitak od 2,3 milijarde dolara.

I čelnik Švajcarske narodne banke Philipp Hildebrand morao je da napustiti tu poziciju nakon što je njegova supruga u avgustu prošle godine kupila dolare za 400.000 Švajcarskih franaka, samo tri sedmice pre nego što je Švajcarska narodna banka zaustavila rast vrdnosti franka.

Poziciju je napustio i Dominique Strauss-Kahn, bivši čelnik MMF-a, nakon optužbi za seksualno zlostavljanje.

Klub elite

Kako piše Business Insider, samo su četiri razloga da se ode u Davos. Jedan je da se vidi i bude viđen. Drugi je generisanje pozitivnog PR-a. Naime, nema boljeg načina nego svoj brend predstaviti pred tako uticajnom klijentelom. Treći razlog je činjenica da je dobro biti "deo kluba" globalne elite. Poslednji razlog uključuje razmenu informacija i "tračeva". 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana