Bogati moraju biti siromašniji?

Objavljeno: 24.01.2012


Vesti izvor: Kamatica, Bankamagazin

Rastuća nejednakost prepoznata je kao jedan od glavnih rizika koji ugrožavaju prosperitet.

Sutra počinje Svetski ekonomski forum u Švajcarskom Davosu. Ovogodišnjem Svetskom ekonomskom forumu pod nazivom (World Economic Forum – WEF) „Velika Transformacija“ prisustvovaće vodeći svetski političari i vodeći privrednici, ekonomisti.

Forum je 1971. utemeljio profesor ekonomije Klaus Schwab kao mesto godišnjih susreta za razmenu mišljenja političara, naučnika i ekonomista o svetskim kretanjima. Forum će se održavati od 25. – 29. januara, a između ostalih na njemu će učestvovati nemačka kancelarka Angela Merkel, izraelski i meksički predsednici Shimon Peres i Felipe Calderon, britanski premijer David Cameron i američki ministar financija Timothy Geithner.
Očekuju se i čelnici najvećih svetskih institucija poput predsednice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde, predsednika Evropske banke (ECB) Maria Draghia, iz UN-a Ban Ki-moona Pascala Lamya, čelnika Svjetske trgovinske organizacije (WTO).
Upravo su lideri globalnih institucija istaknuli ekonomski rast, zaposlenost i protekcionizam kao ključne probleme na početku 2012. pa se i očekuje kako će veliki deo rasprava na Forumu biti posvećen upravo tim temama. Britanski premijer David Cameron smatra da je vreme "turbo kapitalizma", koji je pojedince učinio nezasluženo bogatima.
Svetski ekonomski forum pokazao je kako je svestan rastuće nejednakosti koja ugrožava globalizaciju i napredak.
U izveštaju Foruma, sastavljenom od  469 stručnjaka i lidera, rastuća nezaposlenost mladih, kriza penzionih sistema koji dodatno opterećuju državne financije, kao i ličnih primanja, prepoznati su kao važni problemi današnjice.
Glavni ekonomista OECD-a Pier Carlo Padoan naglasio je da je rastuća nejednakost jedan od glavnih rizika koji ugrožavaju buduću sigurnost i prosperitet. Glavni današnji izazov pred vladama je kako provesti reforme koje će podstaknuti rast, ljude vratiti na posao i smanjiti nejednakost.
Profesor ekonomije Klaus Schwab tim povidom izjavio je "Još uviek nismo naučili iz grešaka iz prošlosti", pozivajući financijske menadžere na više skromnosti. U suprotnom nas očekuje situacija u kojoj bi svetska ekonomija pod uticajem društvenih nemira, nacionalizama mogla propadati, tvrdi osnivač foruma.  Schwab je istakao kako je u Forum želeo da uključi pripadnike Occupy pokreta, ali je kako je to sa nekim ko je prema svemu negativno nastrojen ne može kvalitetno diskutirati, kao i na činjenicu da taj pokret nema svoje predstavnike.
"Ekonomska i financijska koncentracija moći unutar malog skupa vodi diktatorskom režimu. Pravilo jedna osoba, jedan glas više ne vredi, sada je na snazi jedan dolar, jedan glas. To je ono što mi želimo promeniti",rekako je čelnik Occupy WEF.


27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana