Societe General i Credit Agricol pale na testu S&P

Objavljeno: 24.01.2012


Vesti izvor: Kamatica

Agencija za kreditni rejting  Standard & Poor's snizila je kreditne rejtinge najvećih francuskih banaka Societe Generalu i Credit Agricolu,, vodeći se nedavnim sniženjem vrhunskog trostrukog A rejtinga Francuske.

Bankama Societe Generale i Credit Agricole koje imaju svoje podružnice i u Srbiji, rejtinzi su sniženi na 'A', s 'A+', uz stabilnu prognozu, navodi se u saopštenju S&P-a. Rejting je snižen s vrhunskog rejtinga 'AAA' snižen  na 'AA+' .

Odluka agencije nije iznenađenje s obzirom da je Francuska 13. januara izgubila trostruki 'AAA' rejting, u sklopu talasa sniženja rejtinga koji je zahvatio još osam zemalja članica evrozone. Samo je Nemačka u evrozoni zadržala vrhunski, trostruki A rejting.

 Od velikih francuskih banaka sniženja rejtinga pošteđena je jedino banka BNP Paribas, koja je vlasnik Findomestic banke koja takođe posluje u Srbiji.

Francuske banke, inače, po veličini aktive (238 milijardi dinara) drže 9 odsto tržišta Srbije.  Societe Generale banka je prema kriterijumu ukupne aktive peta banka po veličini u Srbiji, dok Credit Agricole i Findomestic banka zauzimaju znatno manji udeo na tržištu.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana