Banke klijentima nude veće zaduživanje

Objavljeno: 24.01.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Od početka godine banke u Srbiji krenule su u novu potragu za klijentima jer im je prostor za to otvorila promena klasifikacije pozajmica koja je na snagu stupila 1. januara.

U tome im pomaže i činjenica da više nema ograničenja visine rate prema zaradi, što omogućava još veće zaduživanje klijenata.

Ranije klijenti nisu mogli da uzmu kredit čija rata premašuje 30 odsto primanja (50 odsto kod stambenih kredita). 

Međutim, izmenom propisa utvrđeno je da klijent može i više da se zaduži jer nakon odbitaka svih kreditnih opterećenja treba da ima dovoljno raspoloživog novca za minimalnu potrošačku korpu (29.573 dinara). Ostali kriterijumi najčešće su regulisani internim procedurama banke, a najviše zavise od procenjenog rizika naplate.

Ipak, u bankama mudro odabiru kome će da ponude novo zaduženje. Njima je bitnije da je klijent platežno sposoban nego da samo odobre kredit.

- Iako je suština vrlo jednostavna, portrebno je razdvojiti šta je želja, a šta potreba. Naravno, ako želimo kredit, treba se zapitati da li nam je i potreban. Važno je da se shvati da kredit nije prihod i da ne smemo da se oslonimo na to da od njega živimo. To je privremena mera. Kad se to razume, ne može da se uđe u problem - kaže Dušan Uzelac, urednik sajta Kamatica.com.

Duplo veća zaduženost u odnosu na 2006.

Građani Srbije u proseku za bankarske i lizing usluge duguju 818 evra, što je 2,2 puta više od prosečnog primanja koje iznosi 379 evra. Najveći deo odnosi se na kredite, 733 evra, slede kreditne kartice 49 evra, minus po tekućem 29, dok za lizing šest evra. Pre pet godina, u proseku zaduženost je iznosila 401 evro, što znači da smo uspeli da se duplo više zadužimo.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana