Tri banke najčešće nekorektne prema klijentima

Objavljeno: 20.01.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Tri banke u Srbiji najčešće su nekorektne prema svojim klijentima, pokazuje broj prigovora na njihov rad koji je upućen Centru za korisnike finansijskih usluga pri Narodnoj banci Srbije.

Naime Centar za korisnike finansijskih usluga primio je prošle godine ukupno 1.599 prigovora (744 preuranjenih), a od  855 prigovora koji su uzeti u razmatranje, čak 34 odsto prigovora odnosilo na rad samo tri banke.

Od ukupnog broja prigovora 53,1 odsto odnosi na kredite, na tekuće račune se odnosi 20,4 odsto, a na platne kartice 17,1 procenat prigovora.

Korisnici su se u toku prošle godine najčešće žalili na promenu visine kamatnih stopa, odnosno marže na stambene kredite u otplati, koje su u prethodnom periodu povećane, kao i neobaveštavanje ili nepotpuno obaveštavanje o razlozima povećanja kamatnih stopa. 

Takođe, žalili su se i na neblagovremeno obaveštavanje jemaca o postojanju neizmirenog dugovanja glavnog dužnika, odnosno njihovoj obavezi da izmire data dugovanja, kao i nemogućnost da se jemci zamene. 

Među prigovorima su i poteškoće u otplati dugovanja po osnovu kredita, kreditnih kartica ili dozvoljenog prekoračenja, kao i nemogućnosti da se dugovanja refinansiraju, naročito kada se radi o potraživanjima banaka koja su indeksirana u švajcarskim francima. 

Deo žalbi građana odnosi se i na to što banke nisu prihvatale da su korisnici prevremeno otplatili kredite pošto prethodno nisu podnosili pisani zahtev banci da žele da izvrše prevremenu otplatu, a što je ugovorima predviđeno. 

Prigovori su upućivani i na obračun kamate na dug po kreditnoj kartici, kao i neobaveštavanje o uvođenju naknade za održavanje računa i naplaćivanju te naknade i kad na računu nema sredstava ili kad račun nije aktivan. 

– Jedna od najboljih promena koju donosi Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga je ta da će imena banaka prekršilaca biti javno objavljena. Bankama nije teško da plate kaznu od milion dinara ako će na nekorektnom ponašanju prema klijentima zaraditi dva. Od kazne ih mnogo više bine negativan imidž. Ukoliko se imena te trojke čijim radom su klijenti najviše nezadovoljni pojave u medijima, sasvim je izvesno da će ih stranke ubuduće zaobilaziti. To je mnogo gore od svake kazne– kaže vlasnik finansijskog portala „Kamatica„ Dušan Uzelac.

Koliko je to novi Zakon promenio znaćemo za koji mesec jer je njegova primena krenula početkom decembra. U NBS-u su još tada najavili da će trebati bar tri meseca da se vide prvi efekti, tako da prvi izveštaj možemo očekivati u martu. Tada ćemo znati i koliko su se bankari privikli na nove uslove rada na finansijskom tržištu i koliko klijenti koriste nove pogodnosti koje im je zakon stavio na raspolaganje.

Oni koji ni do sada nisu čitali ugovore koje im banke nude neće to činiti ni ubuduće. Kao što neće obilaziti više banaka da bi saznali koja im usluga najviše odgovara. Nije ni bankama lako. Standard je kod nas nizak pa se novi klijenti, koji mogu da se zaduže, platežni su i ispunjavaju sve uslove, retko pojavljuju, a i oni koji otplaćuju kredite i bili su savesni kada su zajam dobili i u prvim godinama otplate, sve češće postaju problematični. 


27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana