Austrijske banke jake i u krizi

Objavljeno: 17.01.2012


Vesti izvor: Kamatica, SEEbiz

Austrijske banke su dovoljno jake da se nose sa dužičkim krizama, posebno u Italiji i Mađarskoj gde imaju podružnice, tvrde zvaničnici Vlade i centralne banke. 
 
Rejting agencija Standard end Purs (Standard & Poor's) smanjila je u petak Austriji kreditni rejting za najviše ocene "AAA" na "AA", delimično i zbog velikog prisustva njenih banaka u Mađarskoj i IItaliji, pogođenih ekonomskom krizom.
 
Austrijske banke i osiguravajuće kompanije imaju samo u Mađarskoj kredite vrednosti oko 40 milijardi evra. Budimpešta pregovara sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom jer joj je potrebna finansijska pomoć.
 
Austrija ima takozvani "paket imunizacije" svojih banaka, kao deo šireg plana EU, da bi banke povećale osnovni kapital kao osiguranje od nepredviđenih gubitaka.
 
Banke iz Austrije su veoma aktivne i u Italiji koja je krajem prošle godine upala u dužničku krizu, a njena vlada se bori da ubedi investitore da će obuzdati javni dug od 1.900 milijardi evra.
 
Italija je jedna od devet zemalja evro zone kojoj je u petak smanjen kreditni rejting, zajedno sa Francuskom - jednom od najjačih evropskih ekonomija, kao i Španijom.
 
Državni sekretar Andreas Šider rekao je novinarima da su se zvaničnici na sastanku u Beču složili da nastave obezbeđivanje dovoljno kapitala za banke da bi mogle da se suprotstave ekonomskim krizama u susednim zemljama.
 
Austrijski kancelar Mihael Špindeleger je, pred početak sastanka u Beču, rekao da je cilj da Austrija povrati najviši kreditni rejting Standard end Pursa.
 
S druge strane, rejting agencija Fič end Mudis i dalje Austriju kategorizuje sa "AAA" i njene ekonomske izglede smatra stabilnim.
 
Špindeleger, kancelar Verner Fajman, ministarka finansija Marija Fekter i najviši zvaničnici Centralne banke odbili su posle sastanka da bilo šta kažu novinarima.


27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana