Poslanici daju poslednju reč o Razvojoj banci

Objavljeno: 16.01.2012


Vesti izvor: Kamatica, Seebiz, Danas

Ukoliko Predlog zakona o Razvojnoj banci prođe skuštinsku proceduru mala i srednja preduzeća, naročito izvozno orjentisana, koja nemaju pristup klasničnim kreditima trebalo bi da dobiju "svog povlašćenog" kreditora.
 
Osnivanjem Razvojne banke, Fond za razvoj, koji trenutno obavlja istu funkciju zbog kojeg se banka osniva, prestaće da postoji, a biće ugašena i Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza, čije će nadležnosti takođe preći pod delokrug Banke.
 
Razvojna banka neće moći da prima depozite, niti da vodi račune klijenata, pa čak ni da odobrava kredite direktno, već će određivati uslove pod kojima će poslovne banke odobravati kredite firmama, koristeći njen novac.
 
Osnovna ideja je da se izvoznicima i MSP sektoru, kao i za projekte zaštite životne sredine i infrastrukturu obezbede zajmovi pod daleko povoljnijim uslovima od komercijalnih i da im se olakša dobijanje kredita.
 
Banka će svoj kapital dobiti od države, odnosno iz budžeta, a predviđeno je da joj naredne godine bude uplaćeno prvih 100 miliona evra. U 2014. i 2015. godini Razvojna banka bi trebalo da dobije još po 150 miliona evra, tako da ukupna sredstva dobijena od države iznesu 400 miliona evra. Osim ovih sredstava, banka će po zakonu moći da ulaže i u hartije od vrednosti i da tako ostvaruje profit, a svu zaradu će zadržavati za sebe, odnosno sredstva neće uplaćivati državi.
 
Jedina prepreka ovoj banci, je prema najnovjiim podacima činjenica da u budžetu za 2012. godinu nisu predviđena sredstva, za osvnivanje ove banke.
 


27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana