Evozona pala na testu S&P

Objavljeno: 16.01.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blumberg

Evropski čelnici pokušaće ove sedmice da spasu svoje planove za novu fiskalnu regulativu i omogućiti smanjenje duga Grčke, nakon rezanja rejtinga više zemlja evrozone, piše Bloomberg.
 
Prošli petak, 13. januar, za čak devet članica evrozone bio je nesrećan - agencija Standard & Poor's snizila je kreditne rejtinge Francuskoj, Austriji, Sloveniji, Slovačkoj, Malti, Italiji, Španiji, Portugalu i Kipru. 
 
Reakcija investitora n snižavanje rejtinga u prvom trenutku bila je prigušena – kada je stigla objava, prinosi na francuske desetogodišnje obveznice povećali su se tek tri bazna boda, na 3,05 odsto. Prinosi na italijanske desetogodišnje obveznice porasle su jedan bod, na 6,59 odsto.
 
Pravo raspoloženje investitora moglo bi da se pokaže danas jer Francuska, jedna od zemalja s nižim rejtingom, prva prikuplja novac. Na aukciji trezorskih zapisa ponudiće 8,7 milijardi evra.
 
Mizuho Asset Managment predviđa da će Španija u četvrtak pokušati da prikupi pet milijardi evra.
 
Uz to, ove sedmice očekuje se sastanak nemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog predsednika Nikole Sarkozija i italijanskog premijera Marija Montija, pred sammt EU koji će se održati deset dana kasnije.
 
Sastanak je zakazan u petak u Rimu. Pitanje je i kako će dogovori izgledati jer Nemačka je sada ostala sama sa stabilnim AAA rejtingom. 
 
U sredu će zvaničnici Grčke nastaviti razgovore s kreditorima nakon prošlosedmičnog odugovlačenja – ulagači će se teško pomiriti s gubitcima unutar dogovora o zameni starih grčkih obveznica za nove.


27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana