Mario Draghi: ECB-ovi jeftini krediti donose rezultate

Objavljeno: 13.01.2012


Vesti izvor: Kamatica, SEEbiz

Jeftini trogodišnji krediti Evropske centralne banke (ECB) pomažu bankarskom sistemu u evrozoni i podupiru poerenje u njenu ekonomiju koja počinje da pokazuje znakove stabilizacije, objavio j predsednik ECB-a Mario Draghi.
 
- Snažan odaziv na prvu ponudu trogodišnjih kredita pokazuje da naše nestandardne mere pružaju značajan doprinos poboljšanom finansiranju banaka, podupirući time uslove finansiranja i poverenje - rekao je Draghi.
 
ECB je u četvrtak objavila da je zadržala nivo referente kamatne stope u evrozoni na 1,0 odsto, što je najniži nivo u istoriji evrozone.
 
Kako bi pomogla bankama, ECB im je u decembru stavila na raspolaganje gotovo 500 milijardi evra trogodišnjih kredita uz vrlo povoljne kamate, a slično namerava da učini i u februaru.
 
- Što više vremena prolazi, to su učestaliji znakovi da ta mera donosi željeni rezultat. Odluka ECB-a sprečila je daleko ozbiljniji pad plasmana banaka - kazao je Draghi.
 
Banke i dalje jako zaziru od međusobnih pozajmica pa je ECB-ov program jeftinih kredita omogućio funkcionisanje sistema, ali je manje dokaza da novac stiže i do realnog sektora.
 
ECB je takođe ublažio propise o kolateralu i nastavio da kupuje italijanske i španske državne obveznice, iako ne u opsegu koji zahtevaju pojedini evropski zvaničnici.
 
Draghi je upozorio da se ekonomija evrozone i dalje suočava s velikom neizvesnošću, ukazujući ipak i na pojedine naznake stabilizacije. Tako u četvrtak nije ponovio ocenu s prve konferencije za novinstvo koju je održao na početku decembra, da se evrozona suočava s blagom recesijom.
 
- Nastavljene napetosti na finansijskim tržištima i dalje prigušuju ekonomske aktivnosti u evrozoni ali neki noviji pokazatelji ipak pokazuju prve naznake stabilizacije aktivnosti na niskom nivou -  kazao je Draghi.


27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana