Evro ostaje u Evropi?

Objavljeno: 10.01.2012


Vesti izvor: Deutsche Welle

Francuski predsednik Nikola Sarkozi i nemačka kancelarka Angela Merkel drže „krizu evrapod kontrolom“. Veruju da evro ostraje u Evropi.

Sastanak održan u Berlinu između zvaničnika Nemačke i Francuske i ovog puta potvrdio  je da ove pomenute evropske zemlje se zalažu za evro u Evropi i na to da je vodeća uloga u Evropskoj uniji ostaje u rukama Pariza i Nemačke i u ovoj godini.

Predsednik Fransuske Nikola Sarkozi rekao je da veruje u evro u Evropi. Angela Merkel izlavila je da je to veoma ambiciozan, isto tako ostvarljiv cilj. Trenutna situacija je veoma napeta ali Sarkozi i Merkel tragaju za rešenjem , kako bi se povratilo poverenje tržišta i ostvario privredni rast u Evropskoj uniji.

Kancelarka Merkel smatra da ni jedna zemlja ne bi trebalo da se povuče iz evro-zone.

Susret dvoje zvaničnika u Berlinu bio je do priprema za predstojeći Samit Evropske unije koji će biti odžan kako je planirano krajem januara na kome će biti donešene bitne odluke.

Novi sporazum bi trebalo da ojača, „fiskalnu“ uniju. To bi trebalo da znači: veća budžetska disciplina i kazne za one koji se pravila ne budu držali. „Zadovoljavajuće je u kojoj meri se pregovori o fiskalnom paktu odvijaju“, rekla je predsednica nemačke vlade.

Francuska i Nemačka se u potpunosti slažu i stoje iza ovakvog sporazuma. Oni podrazumevaju  izmenu načelnih Sporazuma EU, čemu se protivi Velika Britanija. Postoji rešenje u vidu međudržavnih sporazuma koji ne bi bili obavezujući. Potpisivanje takvog dokumenta ili ne, odlučuje se svaka država članica Unije ponaosob.

Pored navedeng predsednik Francuske Sarkozi zalaže se za uvođenje poreza na transakcije. Već u februaru vrancuska vlada usvojiće zakon koji će omogućiti naplatu takvog poreza. Sarkozi ne vidi razlog ako se oporezuje kupovina stana ili najobičnija kupovina namirnica, zašto onda ne bi i finansijske transakcije“. Kancelarka Merlel se slaže sa Sarkozijem i smatra da je to dobra inicijativa.

U Briselu će u narednom periodu biti održan sastanaj sa svih 27 članica Evropske unije, ne bi li porez na finansijske transakcije zaživeo na kompletnom tržištu. Ako to ne uspe, postoji plan B: uvođenje poreza unutar evro-zone, dakle bez Velike Britanije. Nemačka kancelarka je rekla da u Berlinu za plan B za sada ne postoji saglasnost.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana