Evropski duo o porezu na transakcije

Objavljeno: 09.01.2012


Vesti izvor: Deutsche Welle, Business

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi i nemačka kancelarka Angela Merkel sastaće se danas u Berlinu kako bi razmotrili mere za pooštravanje budžetske discipline u Evropskoj uniji (EU).

Lideri dve najveće ekonomije evrozone žele da konkretizuju plan zacrtan na samitu EU u decembru, kada su sve zemlje bloka, osim Velike Britanije, pristale na izmene Lisabonskog sporazuma, svojevrsnog ustava Unije.

Merkel i Sarkozi će se ove godine prvi put sastati u 'četiri oka' u godini koja će prema predviđanjima biti burna, ocenili su strani mediji.

Duo Merkozi je za vreme novogodišnjih praznika uspeo da napravi malu pauzu. Za to vreme, i tržišta su se malo smirila, a Francuska je od agencija za finansijski rejting dobila odličnu ocenu: trostruko "A". Ali, već prvi ovogodišnji sastanak će biti uzbudljiv, jer, Sarkozi je pripremio iznenađenje, a o njemu ponešto već zna njegov ministar finansija Fransoa Baroan.

- Pošto je veliki deo krize nastao u vezi za razvojem situacije u finansijskoj industriji, za nas je uvođenje poreza na finansijske transakcije moralna obaveza. Želimo da hitno uvedemo tu meru. Danas znamo da ne smemo gubiti vreme i zbog toga će taj porez biti uveden do kraja godine - rekao je Baroan.

Vladi u Parizu se žuri

Do kraja meseca žele da donesu odluku o pomenutom porezu - i da je što pre sprovedu u delo. Predsednik Sarkozi je naglasio da Francuska neće čekati druge; predsednikov savetnik Guaino kaže da Francuska želi da bude prethodnica i da neće dugo čekati na odluku Evropske unije.

- Francuska će poslužiti svima kao dobar primer. Naravno da je bolje da se i Nemačka priključi. Ali, ako sami uvedemo porez, nadamo se da će drugi ubrzo da se povedu za nama - pre svih Nemačka - rekao je Sarkozi.

Monti se protivi porezu na finansijske transakcije

Berlin je već saopštio da se ne slaže sa idejom da Nemačka i Francuska budu prve koje će uvesti porez na finansijske transakcije. Iako je Angela Merkel principijelno pristalica te mere, za koju se zalagala na samitu G20, Nemačka želi da se ona uvede samo uz dogovor svih zemalja-članica EU, ili bar zemalja evro-zone. I Evropska komisija ne bi volela da pojedine zemlje bez koordinacije sa ostalima uvode taj porez. Italijanski premijer Monti je, na primer, izjavio - Moja vlada je protiv poreza na finansijske transakcije. Naravno da je važno da niko to ne uvodi sam i bez dogovora sa otalima -.

Pune ruke posla

Ova tema će očigledno na sastanku Merkel-Sarkozi biti mnogo važnija nego što se ranije očekivalo. Ali, oni će razgovarati i o evropskoj dužničkoj krizi. Jer, i protiv povremenih svetlih momenata potkraj prošle godine, nad Evropu su se ponovo nadvili crni oblaci: Grčka ima velikih teškoća sa smanjivanjem dugova, a privreda u Španiji je teško uzdrmana. Optimizam na berzama se drži u granicama. Duo Merkozi će 2012. imati pune ruke posla.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana