Evro se koristi, ali se u marku veruje

Objavljeno: 30.12.2011


Vesti izvor: Kamatica, Reuters

Deset godina od uvođenja evra, čak 13 milijardi nemačkih maraka još nije zamenjeno. Građani Nemačke 1. januar 2002. po prvi put su u rukama imali valutu koja simbolizuje život u zajedničkoj uniji, a stručnjaci su tada prognozirali da će samo za dve tri godine gotovo sve količine nemačkih maraka biti zamenjene u evro.

Međutim, u filijalama centralne banke Nemačke, Bundesbanke i danas se svakodnevno zameni oko pola miliona maraka za evro.

Da nemačka marka živi ne samo u sećanju, već i u "slamaricama" građanja pokazuje podatak da je marku sačuvalo i dosta ljudi u Srbiji, gde je tokom devedesetih bila sveto sredstvo plaćanja prema kojoj se sve merilo.

Nemačka novčanica može se i dan danas zameniti u pojedinim menjačnicama i bankama, baš kao da se radi o novcu koji je u najnormalnijem opticaju.

Što ste tiče evra, sve češće se postavlja pitanje: Hoće li evro preživeti i do svog 11. rođendana?

A samo pre tri godine, sve je izgledalo potpuno idilično. Evro je bio slavljen kao valuta koja je pružila neverovatan napredak Evropi, a sada je široko prezrena kao manjkav eksperiment čije postojanje ugrožava dužnička kriza zemalja članica evrozone.

Evropska Komisija nedavno je pitala građane da li im je korišćenje evra doprinelo da se više osećaju kao Evropljani, pri čemu je čak dve trećine ispitanika odgovorilo da upotreba zajedničke valute nije imala nikakav efekat. U vreme kada evro nije bio podsetnik loših ekonmskih politika i velikih dugova za 330 miliona građana 17 članica evrozone, taj procenat je bio mnogo veći. Čak 80 odsto ispitanika u 2002. odgovorilo je pozitivno na ovo pitanje Evropske Komisije.

Finansijska kriza koja traje skoro dve godine ostavila je traga na poverenje građana u evro. Nisu retki zahtevi za povratak nacionalnoj valuti. Britanci koji nikada nisu uveli evro, sada likuju jer nisu pogođeni problemima evorzone, dok Nemci u većoj meri žele da se vrate svojoj staroj valuti u koju i dalje veruju.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana