Novčanica od 2.000 dinara hit među kolekcionarima

Objavljeno: 27.12.2011


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Nedavno predstavljena nova srpska novčanica od 2.000 dinara, koja će biti puštena u opticaj 30. decembra prema tvrdnjama numizmatičara, zbog neobičnog izgleda je postala veoma tražena među kolekcionarima u Evropi.

Numizmatičari koji su pregledali više od hiljadu novčanica koje su korišćene u poslednjih 150 godina, kažu da ni na jednoj nisu našli da je lik osobe potpuno okrenut državnim obeležjima, i da gleda van novčanice kao što je to slučaj sa likom našeg naučnika Milutina Milankovića na apoenu od 2.000 dinara.

Novčanica od 2000 dinara je prvi potpuno nov apoen koji se pušta u opticaj posle više od sedam godina. Na licu novčanice nalazi se portret Milutina Milankovića, svetski uvaženog naučnika, a na naličju figura Milutina Milankovića s fragmentima stilizovanih prikaza iz njegovih naučnih dela.

Guverner Narodne banke Dejan Šoškić, napomenuo je da je ova novčanica, izrađena po svetskim standardima, s najsavremenijim elementima zaštite od falsifikovanja.  Prema njegovim rečima ta novčanica uvodi se pre svega iz praktičnih razloga kako bi se dodatno olakšao platni promet u zemlji.

- Novom novčanicom od 2000 dinara smanjićemo ukupnu količinu novčanica u opticaju za oko 20 miliona komada, a samim tim i troškove izrade za oko 170 miliona dinara, olakšaćemo poslovanje novcem i upotpunićemo postojeću seriju novčanica izdanja Narodne banke Srbije. Novom novčanicom se ne povećava ukupan iznos novca u opticaju, već se samo menja apoenska struktura postojećeg novca. U trenutku kada je čitava evrozona u do sada nezabeleženoj krizi važno je da čuvamo naš dinar - rekao je guverner i podsetio da je u ovoj godini dinar bio najstabilnija valuta u poređenju s valutama zemalja u okruženju.



 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana