Mađarsku ne zanimaju kritike Brisela

Objavljeno: 23.12.2011


Vesti izvor: Kamatica, Portfolio.hu

Premijer Mađarske VIktor Orban poslao je ljubazan, ali negativan odgovor na zahtev predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza da Mađarska ne pristupi najavljenoj reformi centralne banke.

Orban je u intervjuu za Hir Tv rekao da je obavestio predsednike Evropske komisije Baroza da njegova vlada nedavni sporazum sa Udruženjem banaka i Zakon o budžetu 2012. uzima kao osnov za pokretanje ekonomskog rasta Mađarske u sledećoj godini.

- Ja sam obavestio Baroza da Mađarska neće dopustiti odlaganje primene ova dva zakona koji bi trebalo da stupe na snagu 1. januara. U stvari oba ova zakona koje je usvojio Parlament ne sadrže ni jednu stavku koja bi mogla da bude predmet kritike ili napada - izjavio je Orban.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, nedavno je od mađarskog premijera Viktora Orbana zatražio da povuče nacrt reforme nacionalne centralne banke MNB za koju se ocenjuje da dovodi u pitanju nezavisnost ove važne regulatorne institucije.

Inače, Mađarska vlada novim reformama želi da poveća svoj uticaj na Mađarsku centralnu banku (MNB), na čijem čelu je guverner Andreas Simor, čijim je radom Orban nezadovoljan.

Prema prijedlogu zakona, guverner bi svoje pravo na odabir viceguvernera morao da prepustiti predsedniku vlade, a predviđa se i povećanje broja spoljnih članova Monetarnog veća- vrhovnog upravnog tela banke.

Broj članova bi se sa sedam povećao na devet članova na način da bi se s četiri na šest povećao broj spoljnih članova, koje imenuje parlament, u kojem Orbanova stranka Fidesz ima dvotrećinsku većinu. Preostala tri člana su guverner i dva viceguvernera.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana