Banke počinju kontrolu doprinosa tek od juna 2012.

Objavljeno: 23.12.2011


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Banke su dobile šest meseci da se pripreme za kontrolu naplate poreza i doprinosa, pa će taj posao raditi tek od 1. jula sledeće godine, odlučeno je na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije. Prema amadmanima koje je Vlada usvojila, banke će taj posao obavljati dobrovoljno, a ne pod kaznenom pretnjom, kako je to bilo definisano u ranijim izmenama zakona.

Ovakvu izmenu Zakona o poreskom postupku i administraciji najavio je nedavno i premijer Srbije Mirko Cvetković, koji je naglasio da se od primene zakona od 1. januara odustaje zbog toga što banke nisu spremne, kao i da su banke, a i stručna javnost pogrešno razumeli izmene zakona, i da on u ni u kom slučaju ne znači obavezu za banke, već je stvar slobodne volje da li će se banke priključiti sistemu poreske uprave koji ima za cilj bolju naplatu poreza i doprinosa.

Na predlog ministarstva finansija Vlada Srbije usvojila je 8. decembra predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postuku i poreskoj administraciji, gde je navedeno da se Banke obavezuju da dozvole isplatu zarada samo ako poslodavac dostavi i dokaz o plaćanju doprinosa i poreza.

„Član 30a
Banka će dozvoliti isplatu zarada, odnosno naknada zarada, samo uz istovremeno plaćanje obaveza po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, obračunatih u skladu sa zakonom, na odgovarajući uplatni račun javnih prihoda.

Ako na računu isplatioca nema dovoljno sredstava za istovremenu isplatu zarada, odnosno naknada zarada, uz plaćanje pripadajućih poreza i doprinosa iz stava 1. ovog člana, banka će dozvoliti isplatu srazmernog dela zarade, odnosno naknade zarade, uz plaćanje pripadajućih poreza i doprinosa.”

Istim zakonom predviđene su i oštre kazne za banke koje ne obustave polaćanje poslodavcima 

„Banka koja ne obustavi izvršenje naloga za isplatu zarada, odnosno naknada zarada, podnetog bez naloga za istovremeno plaćanje pripadajućih poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu koji odgovara visini neplaćenih poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, uvećanom za 50% (član 30a).

Novčanom kaznom od 100.000 do 600.000 dinara kazniće se za prekršaj banka, koja porez i sporedna poreska davanja, za čije obezbeñenje naplate je ustanovljena privremena mera zabrane prenosa novčanih sredstava preko računa poreskog obveznika i upisana u registru blokiranih računa koji vodi nadležna organizacija, na osnovu poreskog rešenja ne prenese sa računa poreskog obveznika, do visine raspoloživih sredstava na tom računu, na propisani uplatni račun javnih prihoda (član 66. stav 6.).

Ovakvo zakonsko rešenje izazavalo je burnu reakciju stručne javnosti, ali i banaka koje su više puta naglasile da prema Zakonu o bankama njihova funkcija nije kontrola uplate poreza i doprinosa.

Dragutin Radosavljević, direktor Poreske Uprave, izjavio je međutim, juče za „Blic” da je država proteklih godina intenzivno pomagala bankama, zbog čega su imale veliki profit i sada nemaju nikakvog moralnog prava da se bune protiv budućih obaveza.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana