Šoškić: Kurs će biti stabilan, a kamate manje

Objavljeno: 22.12.2011


Vesti izvor: Kamatica, Blic, RTS

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić očekuje da će u 2012. godini kurs dinara ostati stabilan, inflacija će nastaviti da pada.

To će stvoriti uslove za smanjenje referentne kamatne stope, a zbog očekivanog pada inflacije u prva tri meseca, kao i zbog odluke NBS o klasifikaciji vanbilanske aktive banaka, Šoškić očekuje da će to podstaći dinarizaciju kredita i doneti više povoljnih zajmova privredi.

Guverner je ocenio i da je u proteklih šest meseci kurs dinara prema evru bio najstabilniji u regionu, i naglasio da ne vidi razlog za nestabilnost kursa u vreme predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika, kada tradicionalno domaća dijaspora dolazi u domovinu i u zemlju donosi devize, stanovništvo menja deviznu ušteđevinu zbog dodatnih troškova zbog praznovanja.

U odgovoru na pitanje da li postoji opasnost da političari povećaju izdatke iz budžeta u predstojećoj predizbornojh kampanji sledeće godine, Šoškić je rekao da će "političari u predizbornoj kampanji obećavati razne stvari, ali će budžet morati da poštuje fiskalna pravila", naglašavajući da možemo da trošimo onoliko koliko zaradimo.

Kada je reč o rastu spoljnog duga Srbije koji je već blizu 45 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), Šoškić je upozorio da postoji objektivna opasnost da dug pređe granicu od 45 odsto BDP-a, a ukoliko se to desi u narednoj godini, spoljni dug mora da se vrati u predviđene okvire.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić je izrazio sumnju u procenu guvernera Šoškića da će mere NBS u narednoj godini omogućiti više jeftinijih kredita privredi. On je naglasio da Srbija suštinski nije izašla krize, da privreda pati od hronične nelikvidnosti, a stopa nezaposlenosti je visoka.

Ćirić je skrenuo pažnju da će 2012. godina generalno biti teška godina za poslovanje, ocenjujući da bi u dogovoru Vlade i privrednika sa bankama mogla da se napravi strategija za efikasnije kreditiranje privrede.


 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana