Loš dan za banke znači loš dan za sve

Objavljeno: 20.12.2011


Vesti izvor: Kamatica, Poslovni list

Cene akcija na Wall Streetu juče su znatno potonule, pogodivši naročito finansijski sektor, nakon upozorenja da privredi evrozone preti znatno slabljenje, ali i zbog najava uvođenja strožih pravila u vezi kapitala američkih banaka.

Dow Jones indeks oslabio je 100 bodova, ili 0,84 odsto, na 11.766 bodova, dok je S&P 500 pao 1,17 posto, na 1.205 bodova, a Nasdaq indeks 1,26 posto, na 2.523 boda.

Predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi upozorio je juče da ekonomiji evrozone preti značajno slabljenje i da bankama predstoji teška godina. Većina makroekonomskih podataka već duže vreme najavljuje novu recesiju u evrozoni, a s obzirom da dužnička kriza nije rešena, ulagači se plaše dublje recesije. I recesija i dužnička kriza najviše pogađaju banke.

- Ako pogledate sve probleme s kojima su banke suočene, jasno je da im ovo okruženje nikako ne odgovara. S obzirom da je veliki deo straha na tržištu povezan upravo s financijskim sektorom, loš dan za banke znači loš dan za sve - kaže Mike Šea, partner u kompaniji Direct Access Partners.

Financijski sektor našao se pod pritiskom i zbog izveštaja u Financial Timesu da Fed, centralna banka SAD-a, traži od američkih banaka da pojačaju kapitalnu bazu više nego što je to propisano američkim zakonima.

- Povećanje kapitala banaka značilo bi usporavanje rasta kreditiranja i zarada, pa je jasno zašto su pale cene akcija u finansijskom sektoru -
kaže John Norris, direktor u Oakworth Capital Bank.

Pod najvećim pritiskom našla se Bank of America. Cena akcija najveće američke banke pala je oko 4 odsto i po prvi puta od finansijske krize pre tri godine zaronila ispod nivoa od 5 dolara.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana