Kako su hakeri upali u kartičarski sistem?

Objavljeno: 19.12.2011


Vesti izvor: Kamatica

Prventivna blokada više desetina hiljada Viza i masterkard kartica zbog sumnje da su podaci vezani za te kartice u bezbednosnom riziku, dovela je do istrage koja tek treba da utvrdi koliko podataka je kompromitovano i na koji način je došlo do ugrožavanja podataka najvećih kartičarskih kuća.

Rajfajzen banka u saopštenju naglašava se da je problem koji je nastao sa karticama regionalnog karaktera i da su slične blokade kartica banke morale da urade u velikom broju zemalja u okruženju - u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Rumuniji i Mađarskoj.

- Ne radi se, zapravo, o hakerskom upadu u bankarski sistem, već, prema informacijama dobijenim od kartičnih asocijacija, postoji sumnja da je jedan broj platnih kartica ugrožen usled mogućeg neovlašćenog pristupa bazama podataka kod servis provajdera za centralnu i istočnu Evropu - , navodi se u saopštenju.

Prema nezvaničnim tvrdnjama kriminalci su došli do baze podataka OMV o karticama koje se koriste na pumpama na teritoriji 11 zemalja od Nemačke do Turske na kojima je izvedena prevara, piše list Danas.

U bankarskim krugovima se čak tvrdi da je kriminalna grupa morala da ima pomoć i nekog iz samog OMV kako bi se prevara izvela.

Sa druge strane u OMV kategorički demantuju tako nešto. Kako je Danasu rečeno podaci sa kreditnih kartica potrošača na OMV pumpama se ni u jednom trenutku ne čuvaju u internim sistemima kompanije, već se svi podaci prenose do nadležne banke u šifrovanom obliku.

Takođe, u OMV kažu i to da spoljna ekspertiza dosad nije pokazala da je sistem te kompanije nebezbedan. Tokom vikenda iz OMV nisu stizali novi podaci vezani za istragu u ovom slučaju koji je izazvao veliku pažnju u Srbiji ali i u drugim zemljama.

Direktor policije Milorad Veljović kaže da lično misli da je stvar u vezi sa zloupotrebom kreditnih kartica naduvana ali da ipak očekuje neke rezultate istrage.

 - Mi imamo zahtev tužioca i direktno po ovom zahtevu postupa odeljenje Tužilaštva za Visoko-tehnološki kriminal i uskoro očekujemo da bude nekih rezultata, ali lično mislim da je stvar naduvana - ,rekao je Veljović. Upitan zbog čega to misli, on je naveo da su to neka saznanja koje imaju u MUP-a ali da ipak treba pustiti da policija odradi svoj posao. U policiji kažu i da za sada nemaju precizinih informacija da li je reč o prevari ili ne.

Neke od najvećih domaćih banaka, Unikredit (UniCredit), Rajfajzen (Raiffeisen) i Hipo Alpe Adrija (Hypo Alpe Adria) potvrdili su da su preventivno blokirali jedan broj platnih kartica da bi sprečili eventualne zloupotrebe.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana