Novi zakon, stari problemi

Objavljeno: 05.12.2011


Vesti izvor: Kamatica:Dušan Uzelac

Danas je stupio na snagu Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Još jedan u nizu zakona koje je pratila velika medijska pompa. Podsetimo se samo zakona i uredbi zbog kojih smo stavljali podsetnike da upalimo svetla na kolima dok vozimo, revnosno vezivali pojaseve, izbegavali žutu traku i kupovali komplete prve pomoći. Sada možemo da postavimo pitanje da li svi imamo komplete prve pomoći. Odgovor bi verovatno bio potvrdan ali to je pogrešno pitanje. Pravo pitanje je ko od nas zna da upotrebi taj komplet prve pomoći? Analogno tome, donešen je zakon koji je sasvim logičan i potreban a da li će nešto bitno promeniti, videćemo.

Zakon je sistemski, donet je na predlog NBS koja je imala volju da ga donese ali možda nije imala dovoljno volje da ga fino doradi. Iako je poslovnim bankama dozvolila da se izjasne o evenutalnim zamerkama, te zamerke nisu usvojene. Pa je tako recimo ostala odredba kojom ćete moći da uzmete kredit i da se u roku od 14 dana predomislite. Lepo zvuči ali da li će to realno biti moguće? Nema šanse!

Da li će ovaj zakon nešto promeniti? Hoće, ali ne ono čemu se svi nadamo, cenovne kategorije usluga se ne mogu regulisati zakonom ali primenom ovog zakona će se cene bankarskih proizvoda indirektno promeniti i to naviše.

Da li će nas zakon zaštiti? Pitanje koje bi trebalo da je nepotrebno spada u domen "prilično teško za odgovoriti pitanje" kada se radi o Srbiji. Oni koji do sada nisu čitali ugovore neće ni sada. Oni koji do sada nisu išli u više banaka ne bi li našli povoljniju uslugu, neće ni sada. Oni koji se do sada nisu žalili na banku neće ni sada. Oni koji do sada nisu bili zadovoljni neće ni sada. Onaj ko nije čitao ove tekstove koji to objašnjavaju neće ni sada. 

Možda neko neće verovati ali srpski bankarski sistem je najuredniji sistem koji imamo. U ovo ne veruju oni koji smatraju da kredit može svako da dobije, oni kojima je podignuta kamata a nisu tražili objašnjenje i razlog tome i oni koji misle da otplaćuju kartice a ne ono što su sa tim karticama kupili. Nesreća je u zameni teza jer nisu građani nespremni da plate svoje obaveze i ne kasne jer su neodgovorni već nemaju. Nizak standard je istrebio nove kvalitetne klijente a od postojećeg klijenta napravio problematičnog. A da li je neko pogledao recimo tržište telekomunikacija gde više nego ikad postoji potreba da se zaštiti korisnik od šarenih laža, telefona za 1 dinar, besplatnih minuta, neograničenih protoka, poklona i do 200% gušćih trepavica.

Zakon je uneo dodatni nemir u dosada već nemirne odnose banaka i klijenata. Banka će morati da zbog zakona bude spremnija na veće troškove a taj trošak u bankarstvu znači skuplje usluge. Građani su već dovoljno ljuti na banke a sada im tamo neki zakon daje još više vetra u jedra a i dalje ne znaju da nabroje više od 5 banaka na tržištu od 32 banke.

Dokle god na šalteru ne okrenemo leđa usled skupe usluge nijedana banka te usluge neće pojeftiniti i nijedan zakon nam neće pomoći.

Novi zakon na strani banaka ili klijenata?
Iz ugla pravnika - novi krediti po novom zakonu
Iz ugla pravnika: Član 50. Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana