Banke će trgovati našim kreditima

Objavljeno: 29.11.2011


Vesti izvor: Danas, B92

Beograd -- Prema podacima Kreditnog biroa više hiljada nenaplativih zajmova banke su ustupile agencijama.

Srećom po građane, od ponedeljka, kada počinje primena Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, banke će ta dugovanja moći da ustupaju samo između sebe, ali ne više i agencijama. Ustupanja potraživanja vezanih za privredu i pravna lica regulisaće se posebnim propisima o faktoringu.

Banke su problematična potraživanja do sada ustupale agencijama kada bi procenile da ne mogu da ih naplate bez većih troškova, ali i kada su htele da očiste problematična potraživanja jer je tako cela slika o njihovom poslovanju bila bolja.

U Srbiji radi desetak agencija koje se bave otkupom potraživanja i kasnije njihovom naplatom. Od naredne sedmice obim i suma novih poslova će se znatno smanjiti. Istina, one i dalje mogu otkupljivati kredite pravnih lica. Iz delokruga rada s građanima Zakon o zaštiti korisnika finansijski usluga ne reguliše dugovanja vezana za druga pravna lica. Znači, u portfoliju agencija će moći da se nađu dugovi mobilnim operaterima, komunalcima, oni za električnu energiju, gas i slično. Koliko će to pomoći da nadomeste kredite i da li će im biti zanimljivo tek će se videti. Za ova dugovanja primenjivaće se odredbe Zakona o obligacijama.

U svetu su ustupanja uobičajena stvar, a osim razloga koje su i naše kuće primenjivale, tamo je praksa da se to radi i kada banka menja delatnost. Recimo, neka iz svoje delatnosti briše potrošačke kredite pa ceo taj deo, i one koji se plaćaju i redovno servisiraju, ustupa drugoj banci ili nekoj od agencija koje se tim bave.

Mi smo do sada bili specifični po tome što građani nisu obaveštavani o tom ustupanju i što su agencije koje su ova potraživanja preuzimale često prema preuzetim dužnicima bile nekorektne. To se ogledalo u pretnjama povećanjem kamata i slično.

Poverioci su do sada grešili u tome što dužnike nisu obaveštavali o ustupanju potraživanja, iako je i do sada to bilo neophodno po zakonu o obligacionim odnosima. Isto tako, članovi istog propisa predviđaju da se uslovi ne mogu menjati tokom vraćanja pozajmica, ako bi to dovelo dužnika u nepovoljniji položaj nego što je imao pri zaključivanju ugovora s bankom.

Nema ustupljenog dužnika koji se nije zapitao pod kojim uslovima su njegova potraživanja ustupljena. Preciznih podataka o tome nema, ali koliko se čuje, te sume mogu biti i deset puta manje od prvobitnih zaduženja. Znači da bi mnogi dužnici sami otkupili svoje obaveze da su mogli. Nažalost, propis koji bi regulisao da u takvim situacijama banka prvo dužniku ponudi da sam otkupi svoj kredit još nemamo.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana