Šoškić: Nije realno da prestane da postoji evro

Objavljeno: 28.11.2011


Vesti izvor: Tanjug

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić ocenio je u subotu da u ovom trenutku nisu realne pretpostavke da bi evro mogao da prestane da postoji kao valuta.

"Mislim da još uvek u ovom trenutku bojazni nisu realne da će evro prestati da postoji kao valuta ali čak i kada bi se to desilo nikakav ozbiljan problem se ne bi pojavio", rekao je Šoškić za RTS.


On je naveo i da bi, u tom slučaju "po pitanju štednje uvek postojao odgovarajući kurs između evra i drugih valuta koje postoje i koje bi postojale i neka konverzija bi svakako uvek mogla da se uradi".

"To je odgovor na hipotetičko pitanja i mislim da to još uvek nije realna opcija", rekao je Šoškić povodom stavova pojedinih stranih ekonomista da bi evro mogao da prestane da postoji.

On je rekao da je za razliku od pojedinih evropskih država, u kojima su građani počeli da povlače svoj novac iz banaka, u Srbiji situacija bitno drugačija.

"U državama EU banke su u velikoj meri upravo izložene obveznicama država koje, sada se ispostavlja nisu u stanju uvek da redovno izmiruju svoje obaveze", rekao je on podsetivši na primere Grčke, Italije, Portugala.

Prema njegovim rečima, to znači da banke koje su investirale u te obveznice verovatno neće imati vrednost koju su očekvali.

"S druge strane između banaka postoji čitav niz takozvanih osiguranja kreditnog rizika koje će se aktivirati u slučaju da neke od ovih zemalja ozbiljnije dođu u probleme i ne budu mogle da izmiruju svoje obaveze", rekao je on.

Šoškić je ocenio i da su ta osiguranja kreditnog rizika nešto što može dodatno da izazove gubitke u bankarskom sistemu, podsetivši da je u Srbiji situacija drugačija.

On je napomenuo da u Srbiji postoji obavezna rezerva za banke a da "naše banke nisu izložene obveznicama država koje imaju probleme niti u našem bankarskom sistemu postoje ovakvi instrumenti bankarskog osiguranja".

Šoškić je naveo i da je mogućnost iznošenja novca iz Srbije od strane banaka već predupređena nizom mera kao i da postoje "različiti scenariji za različite okolnosti koje bi mogle da nastanu u kontekstu ravoja krize".

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana