Kamate na minus i dalje visoke

Objavljeno: 21.11.2011


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Banke neće umanjiti cenu pozajamice po tekućem računu i kreditne kartice, iako one imaju tretman zajma

Kamate na dinarske kredite će, posle odluke NBS da dodatno smanji referentnu kamatnu stopu, padati. Ipak, banke neće umanjiti cenu pozajamice po tekućem računu i kreditne kartice, iako one imaju tretman zajma. To se objašnjava činjenicom da se na ove usluge kamata određuje fiksno i da, iako zavisi od visine referentne kamate ne usklađuje se sa njom.

To znači da kada Narodna banka Srbije, kao što je sada slučaj, smanjuje referentnu kamatu ili je podiže to utiče samo na cenu dinarskih kredita, dok se kamate na pozajmice po tekućem računu i kreditne kartice ostaje nepromenjena. Sada su kamate na dozvoljeni minus od 32 do 39 odsto, a na nedozvoljeni i do 80 odsto. Kreditne kartice se odobravaju sa kamatom od 22 do 32 odsto.

- Kamatne stope na kreditne kartice i dozvoljeni minus su fiksne i ne usklađuju se sa rastom referentne kamate - kaže Nenad Lučić, ekspert za razvoj proizvoda Folks banke. - Ova kamata je reper, odnosno samo je jedan od pokazatelja na osnovu kojih se donosi odluka o visini kamate, ali ne znači i automatsku promenu prilikom kretanja vrednosti same kamate. Dugoročno gledano, kretanja bilo u opadanju ili porastu mogu biti razlog za promenu kamatnih stopa. Ono što je važno za klijente je da u toku trajanja ugovornog odnosa sa bankom nema promene u visini kamatne stope.

Dozvoljeni minus je usluga koju građani rado koriste, jer ga banke lako odobravaju i ne ulazi u kreditnu zaduženost, odnosno potrebno je mnogo manje dokumentacije za odobrenje, nego za kredit. Većina banka ga nudi u okviru svojih paketa usluga. Maksimalni iznos pozajmice po tekućem računu je od jedne do tri plate ili penzije, a rok važenja od jedne do tri godine.

Nije mudro dugo ili stalno biti u minusu

Imajte u vidu da se kamata na korišćeni dozvoljeni minus obračunava na dnevnom nivou. Ako ste 5 dana u minusu 7 hiljada a 4 dana 12 hiljada tako ćete i plaćati kamatu. Jasno je  da vam je u interesu da što kraće koristite minus.
Mnogi naši sugrađani imaju praksu da su stalno do kraja u minusu.
Ako imate dozvoljen  minus od  50 000 i stalno ga maksimalno koristite mesečno ćete platiti oko 1250 dinara kamate a za pet godina banci ćete ukupno dati oko 750 evra.   
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana