Štedite da biste hodali ponosno

Objavljeno: 17.11.2011


Vesti izvor: Svetska Finansijska Grupa B92

Vaša štednja, verovali ili ne, utiče na način kako stojite, na način na koji hoda, ton vašeg glasa - ukratko, na vaše fizičko blagostanje i samopouzdanje.

Čovjek bez štednje je stalno u pokretu. On mora. On mora da prihvati prvi posao, ili prvu priliku koja mu se nudi. On stalno sedi na ivici stolice života, jer ga bilo koji nepredviđeni trošak baca u ruke drugima.

Bez štednje, čovek mora da bude previše zahvalan. Zahvalnost je dobra stvar, kada imate razloga da budete zahvalni. Ali biti u poziciji da stalno morate da se zahvaljujete drugima je grozan način da živite svoj život. Čovek sa ušteđevinom hoda uzdignute glave. On može sebi da priušti da posmatra mogućnosti koje mu dolaze bez pritiska, on ima vremena za pametne procene jer nije u konstantnoj jurnjavi da zadovolji svoje ekonomske potrebe.

Čovek koji ima ušteđevinu može sebi da priuštiti da ostavi posao, ako mu načela tako diktiraju, i baš zbog toga nikad neće biti primoran da to učini. Čovek koji sebi može da prušti da ostane bez posla mnogo je korisniji za kompaniju u kojoj radi i zbog toga lakše napreduje. On može sebi da priušti da njegova kompanija ima koristi od njegovih iskrenih razmišljanja i procena.

Čovek koji ima ušteđevinu ima privilegiju da bude velikodušan prema članovima porodice, rođacima ili susedima u nepredviđenim okolnostima. On može da podnese odmeravanja koja dolaze od bilo kog čoveka...bio to prijatelj, stranac ili neprijatelj. Ta sposobnost oblikuje njegovu ličnost i gradi karakter.

Sposobnost da štedite nema nikakve veze sa veličinom dohotka. Mnogo ljudi imaju više novca, ali troše mnogo više. Oni jure kroz život, ali svejedno taj život izgleda kao da trče na pokretnoj traci. Jure, ali se mnogo ne pomeraju.

Otac američkih bankara, Dž. P. Morgan, jeednom je savetovao mladog brokera: "Prestanite da raspisate novac i prestaćete da jurite u životu".

Ako vam ne treba novac za obrazovanje, dom ili penziju, onda štedite za svoje samopouzdanje. Stanje vaše štednje itekako će uticati na to da hodate uzdignute glave.

* Tekst je preuzet sa letka koji je štampala Svetska finansijka grupa.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana